Закарпатські угорці заперечують домовленості щодо мовного питання

Представники угорської меншини заперечують досягнення домовленостей з міністром освіти Лілією Гриневич щодо закону «Про освіту».

Як інформує «Слово і Діло», про це йдеться в заяві Товариства угорської культури Закарпаття (КМКС) та Демократичної спілки угорців України (УМДС), яке є в розпорядженні Mukachevo.net.

Напередодні заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль повідомила, що з угорською громадою в Закарпатті було досягнуто взаєморозуміння щодо мови навчання в школах.

За її словами, минулої п'ятниці відбулася зустріч міністра освіти України Лілії Гриневич з угорською громадою Закарпаття, під час якої вдалося «зняти всі занепокоєння, які виникають в угорської громади» за законом про освіту.

У той же час, угорська меншина стверджує, що такої зустрічі з міністром освіти минулого тижня не було.

«Минулої п'ятниці зустрічі з міністром освіти України представники угорської громадськості Закарпаття не проводили, тому, звичайно, ні про що не мали можливості домовитися з нею», - йдеться в заяві, яку підписали лідер КМКС та нардеп Ласло Брензович, лідер УМДС Ласло Зубанич та голова Закарпатського угорськомовного педагогічного товариства Ілдіко Орос.

У той же час, як стало відомо журналістам, минулої п'ятниці, 23 березня в Береговому була зустріч з угорською громадою Закарпаття, але не за участю Лілії Гриневич, а її заступника Павла Хобзея. На цій зустрічі були присутні не тільки представники угорської нацменшини, а й закарпатські педагоги.

Раніше повідомлялося, що Угорщина продовжуватиме блокувати міжнародні устремління України до тих пір, поки не будуть внесені зміни в закон Про освіту.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО