Лікар Комаровський про епідемії: українці вірять тільки смертям

Низький рівень вакцинації і відсутність колективного імунітету українців від таких хвороб як дифтерія - проблема національної безпеки, переконаний відомий дитячий лікар, педіатр з 30-річним досвідом Євген Комаровський.

Про це він заявив в інтерв'ю журналу «Новое Время», пише «Слово і Діло».

Спалах кору дійсно налякав українців, відзначає доктор.

«Але, і я говорив про це, люди починають змінюватися тільки тоді, коли бачать реальні смерті. Без труни у дворах ми в вакцинацію не віримо, - нарікає Комаровський. - Але я не хочу, щоб людьми керував страх. Я хочу, щоб ними керувала знання. Ми звикли лякатися, а мені гидко працювати з людьми на такому рівні».

Втім, навіть після спалаху кору проблеми з вакцинацією в країні не припинилися, констатує Комаровський. За його словами, по окремих позиціях не щеплені до 40% населення.

Ми багато говоримо про дітей, а який відсоток дорослих щеплений проти дифтерії?

«Ми багато говоримо про дітей, а який відсоток дорослих щеплений від дифтерії? У кращому випадку 1%. Нам досі щастить, що в Україні циркулюють дифтерійні палички зі слабким токсином, - розповідає педіатр. - Але варто сюди прилетіти людині з Ємену, Бангладешу або Венесуели, де існує реальна епідемія дифтерії та поширюється високотоксикогенна дифтерійна паличка, все може помінятися вмить».

Комаровський призводить лише одну втіха для такого сценарію: якщо подібна епідемія виникне в Україні, «всі сусідні цивілізовані країни будуть поставляти нам сироватку, щоб убезпечити себе».

«Відсутність колективного імунітету від таких хвороб - проблема національної безпеки. Але у нас в країні немає органу, який займається національною безпекою. Той, який є, зайнятий чимось зовсім іншим», - констатує Комаровський.

Як раніше повідомлялося, в трьох країнах зафіксували холеру.

Нагадаємо також, Комаровський заявив, що слідом за спалахом кору Україні може загрожувати дифтерія.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО