Місія ООН на Донбасі: Клімкін хоче 15 тисяч миротворців

Чисельність миротворчої місії на сході України має скласти 15 тисяч осіб і більше для реального контролю всієї території окупованого Донбасу.

Як інформує «Слово і Діло», про це сказав у інтерв'ю BBC Україна міністр закордонних справ Павло Клімкін.

«Нам потрібна достатня кількість. Це означає, що миротворці реально мають контролювати всю територію окупованого Донбасу. Я вважаю, що, за попередніми оцінками, це має бути понад 15 тисяч. А скільки точно, ми будемо погоджувати разом з ООН і партнерами, які увійдуть до складу місії. Але це не може бути дві чи чотири тисячі», – сказав він.

За словами Клімкіна, це мають бути миротворці, які контролюватимуть спочатку відведення озброєння та все, що там відбуватиметься під час цього процесу. Однак потім, зазначив він, виникає питання про те, хто виконуватиме поліцейські функції.

Крім того, Клімкін зауважив, що склад миротворчої місії має визначати ООН, але не Росія.

Водночас, відповідаючи на запитання щодо ролі країн СНД у цьому процесі, міністр сказав, що скептично до цього ставиться, однак не виключив «якоїсь їхньої дуже обмеженої ролі».

Раніше президент України Петро Порошенко пообіцяв зробити все для швидкого розгортання миротворчої місії Організації Об'єднаних Націй на Донбасі.

Нагадаємо, Путін озвучив свої умови.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО