Чому ціни на АЗС перевищили психологічну позначку 30 гривень за літр?

Сергій Куюнгенеральний директор «Консалтингової групи А-95»

Причини зростання – курс і світовий ринок, тому підвищення було об'єктивним. Зараз ціни на нафту впали, курс гривні зміцнів, отже, можливе зниження цін найближчим часом.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор ТОВ «Консалтингова група А-95» Сергій Куюн, оцінюючи подорожчання бензину та дизпалива на АЗС.

«Щодо цін на колонках АЗС, то, за попередніми розрахунками, потенціал зростання, закладений ослабленням курсу гривні й зростанням світових цін на вуглеводні, вже фактично вичерпаний», - констатував Куюн.

«Цифри такі. 1,8 гривні на літрі додало бензину зростання котирувань на 70 доларів за тонну з 1 грудня 2017 року, коли почався підйом. Також 50 копійок додало зростання курсу долара й 45 копійок за літр приплюсував курс євро, в якому встановлені акцизи. Сумарно собівартість бензину піднялася за два місяці на 2,75 гривні за літр», – зазначив він.

Своєю чергою середня ціна палива на колонках за цей період зросла на бензин і ДП на 2,4 гривні за літр, додав експерт.

Фахівець припустив, що 30-40 копійок, які залишилися до паритету, будуть додані найближчим часом за рахунок ще однієї хвилі підвищення в мережах економ-класу.

«Тут тон задають заправки «Привату». За рахунок тривалого циклу переробки нафти «Приват» зростає більш плавно й за 2 місяці зріс на 2 гривні за літр», – уточнив Куюн.

Він звернув увагу, що «преміальні» мережі реагують на зовнішню кон'юнктуру більш чутливо, отримуючи імпортне паливо за котируваннями, які щодня змінюються.

«Саме тому вони зросли на 3 гривні за літр. Тож верхній рівень цін уже навряд чи підніметься, а от нижній, імовірно, подорожчає вже днями», - підкреслив фахівець.

За його словами, нафта залишається дорогою, близько 70 доларів за барель, а світові аналітики чекають зниження.

«З іншого боку, вони й зростання такого не чекали. Багато залежатиме від курсу валют. В останні дні йде зміцнення. Будемо сподіватися, що на цих «копійках» воно не зупиниться. Трейдери чекають зниження і цін, і курсів не менше за інших: заробіток на літрі стабільний – що за 30 гривнях за літр, що за 20 гривнях за літр. Ось тільки по 20 продати можна набагато більше й спокійніше», – резюмував Сергій Куюн.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Володимир Гройсман закликав АМКУ перевірити обґрунтованість підвищення цін на бензин.

Чи залежить зростання цін на продукти від подорожчання палива – в нашому матеріалі за посиланням.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО