Ціни на зріджений газ в Україні: чи буде подорожчання?

Дмитро Маруничспівголова Фонду енергетичних стратегій

Як правило, ціни на газ підтягуються за нафтопродуктами, але правила гри, які склалися на цьому ринку, трохи стримують ситуацію.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич, оцінюючи ситуацію на ринку автомобільного газу.

«Річ у тім, що українські імпортери підписали низку довгострокових контрактів на імпорт зрідженого газу в Україну. Наприкінці року, коли традиційно попит зростає, великі обсяги зайшли за імпортом на базі контрактів, які потрібно виконувати. Тому утворився певний профіцит – достатній обсяг зрідженого газу всередині країни», – зазначив Марунич.

Він пояснив, що це поки стримує зростання цін на газ, але уточнив, що ситуація не вічна, й, на жаль, автомобільний газ також дорожчатиме.

«Поки є запаси. Поки що трейдери не можуть підвищувати ціни. Контракти підписані так, що відмовитися від них складно», – підкреслив енергетик.

Експерт нагадав про стрибок цін на газ, який відбувся минулого року.

«У той період була криза й був дефіцит на ринку через об'єктивні та суб'єктивні фактори. На поточний момент ситуація протилежна, тому ціни стабільні. Але це не означає, що подорожчання не буде, адже обсяги також вичерпуються», – констатував Дмитро Марунич.

Відзначимо, ціна на бензин на АЗС наблизилася до 32 гривень за літр. В АМКУ заявили, що ведуть розслідування щодо ситуації на ринку бензину в листопаді-грудні 2017 року.

Також нагадаємо, наприкінці грудня 2017 року АМКУ повідомив, що вивчає можливу змову операторів автозаправних станцій ОККО, WOG та групи компаній «Надія» на ринку зрідженого газу.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО