Подорожчання бензину: чому цінники на АЗС постійно змінюватимуться

Дмитро Маруничспівголова Фонду енергетичних стратегій

Зростання цін прогнозоване. Нічого дивного не відбулося. Нафта подорожчала від мінімуму, який був досягнутий понад рік тому, на 80%. До того ж за останні півтора місяця істотно просів курс національної валюти. Все це дало об'єктивні передумови для зростання цін усередині країни.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич, оцінюючи подорожчання бензину, ціни на який наблизилися до позначки 32 гривні за літр.

«Якщо нафта й надалі дорожчатиме, гривня слабшатиме, то є підстави, щоб бензин і дизпаливо дорожчали далі. До яких параметрів – сказати складно. Річ у тім, що попит не еластичний, зростатиме вхідна ціна за імпортом, підніматимуться ціни на заправках. Жодних меж у цьому немає», – зазначив Марунич.

Він уточнив, що якщо нафта дорожчатиме, ми можемо побачити будь-які цінники на АЗС.

«Це не залежить від українського уряду», – підкреслив енергетик.

Єдине, на що може вплинути влада, – це акцизи, які розраховуються в євро й також зростають, коли падає курс гривні, додав фахівець.

«Але такого бажання у влади немає. Це логічно, оскільки бюджет затверджений і внести до нього зміни не так просто. По-перше, їх потрібно узгоджувати із західними партнерами, а по-друге, зниження надходжень викликає запитання щодо дохідної частини. Не зовсім зрозуміло, за рахунок чого фінансувати видаткову частину», – пояснив він.

На його думку, навряд чи влада знизить акцизи найближчим часом.

«Є два чинники – здешевлення нафти та зміцнення курсу гривні. Вони можуть стримувати подорожчання. Але поки реалізація цих факторів виглядає досить ефемерною. Якщо якийсь із них проявлятиме себе, то побачимо точно хоча б фіксацію цін нафтопродуктів, а, можливо, й здешевлення. Поки підстав для цього немає», – резюмував Дмитро Марунич.

Нагадаємо, в грудні ціна бензину марки А-95 вперше перевищила позначку 30 гривень за літр.

Динаміку цін на бензин за роки незалежності можна переглянути за посиланням.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО