САП відкрила справу проти депутата, що приховав 20 підприємств

Спеціалізована антикорупційна прокуратура відкрила провадження щодо депутата Полтавської облради Юрія Лебедина.

Про це повідомляє «Слово і Діло».

Чиновник підозрюється в декларуванні недостовірної інформації, оскільки в його декларації зазначені лише 2 підприємства з 22. Загальна вартість прихованих внесків у статутні капітали 20 підприємств становить близько 23 мільйонів гривень.

Про старт досудового розслідування щодо Юрія Лебедина в ГПУ повідомили у відповідь на звернення юристів проекту «Тисни!» (Bihus.Info).

Нагадаємо, в листопаді цього року громадські активісти з руху ЧЕСНО проаналізували декларації депутатів Полтавської облради. Під час розслідування вони з’ясували, що представник ВО «Батьківщина» Юрій Лебедин задекларував право власності на ТОВ «Чиста криниця», вартість якого у грошовому вираженні становить 40 млн грн. Також, згідно з декларацією, депутат отримує дивіденди від ТОВ «Спецкран», хоча й забув задекларувати, що він є головою ради засновників підприємства.

Також чиновник забув вказати право власності ще на 20 інших підприємств, засновником та співзасновником яких він був зазначений в Єдиному держреєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. Вочевидь, доходи від діяльності цих підприємств також не вказані в декларації Лебедина.

З цією інформацією активісти руху ЧЕСНО за допомогою юристів проекту «Тисни!» звернулися до правоохоронців. Оскільки вартість внесків відрізняється від інформації в декларації на суму понад 344,5 тис. грн (250 мінімальних з/п у 2016 році), згідно з примітками до ст. 366-1 КК України, за такі «неточності» в декларації чиновник має понести відповідальність за подання завідомо недостовірних даних.

Раніше САП направила до суду обвинувальний акт щодо розкрадання зерна на 48 мільйонів.

Також у САП повідомили, що з частини майна затриманого НАБУ судді райсуду Полтави зняли арешт.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО