У Словаччині заарештували газ «Нафтогазу» – ЗМІ

Словацький суд 20 грудня, за рішенням Стокгольмського арбітражу за позовом компанії Югаз, заарештував поставки газу на адресу НАК «Нафтогаз України».

Про це пише ZN.UA, інформує «Слово і Діло».

Як повідомило джерело видання, ще 3 тисячі євро заарештовано в Бельгії.

З'ясувалося, що остаточне рішення за позовом італійської компанії Югаз Стокгольмський арбітраж виніс 19 грудня 2012 року. Хоча йдеться про угоду 2007 року.

Позивач звернувся в арбітраж із позовом до «Нафтогазу» з метою стягнення вартості поставленого газу. До сьогоднішнього дня загальна сума позову, включаючи штрафи і пеню, складає близько 21 млн доларів.

У той же час, як повідомило джерело в НАК, компанія «Нафтогаз» зараз з'ясовує ситуацію в Словаччині, а також встановлює, хто юридично уповноважений представляти інтереси, оскільки, як з'ясувалось, початковий власник газу - компанія Італія газ - знаходиться в процесі банкрутства. «Нафтогаз» аналізує ситуацію для прийняття відповідних дій.

Італійська компанія намагалася домогтися виконання рішення Стокгольмського арбітражу 2012 року в Україні, але безуспішно. Після цього, згідно з міжнародним правом, вона звернулася в суди інших країн, намагаючись домогтися виконання рішення Стокгольмського арбітражу.

Рішення арбітражу пред'являється до судів інших країн до виконання і виконується за внутрішніми процедурами (законам) цих країн.

Нагадаємо, Україна в січні - листопаді 2017 року збільшила імпорт природного газу на 39%. З боку Словаччини в січні - листопаді-2017 надійшло 9 млрд 239,3 млн куб. м газу, Угорщини - 2 млрд 702,2 млн куб. м, Польщі - 1 млрд 153,6 млн куб. м.

Як повідомляється, НАК «Нафтогаз України» закупила 1,8 млрд куб. м газу в п'яти європейських постачальників за рахунок кредиту ЄБРР.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО