У РФ пояснили, чому не відпустять Гриба

У Краснодарській лікарні швидкої медичної допомоги під час обстеження незаконно ув’язненого українця Павла Гриба тяжких захворювань не знайшли. Про це йдеться у відповіді уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової, яку вона надіслала українському омбудсмену Валерії Лутковській.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на прес-службу омбудсмена.

У відповіді зазначено, що «після прибуття до ФКУ СІЗО-5 ФСВП Росії Павло Гриб пройшов медичний огляд і був узятий під диспансерний нагляд за наявними хронічними захворюваннями».

«... 18 вересня 2017 року в Краснодарській клінічній лікарні швидкої медичної допомоги Павло Гриб пройшов обстеження щодо наявності в нього тяжкого захворювання, включеного до переліку тяжких захворювань, які є перепоною для тримання під вартою підозрюваних або обвинувачених у скоєнні злочину осіб, що передбачено законодавством РФ. Наявність такого захворювання лікарською комісією в нього не було встановлено», – йдеться в повідомленні.

У листі омбудсмена РФ зазначили, що «наразі загальний стан здоров’я Павла Гриба оцінюється лікарями-спеціалістами як задовільний, він перебуває під динамічним наглядом медичних працівників, отримує призначене лікування в амбулаторних умовах. Препарати для лікування йому надаються відповідно до рекомендацій лікарів і наявних захворювань».

Крім того, за інформацією Москалькової, 18 вересня 2017 року Павлу Грибу було надане побачення з працівниками Генерального консульства України, під час якого він не скаржився на умови тримання, стан здоров’я чи дотримання його законних прав та інтересів.

Нагадаємо, 7 вересня стало відомо, що зниклий у Білорусі українець Павло Гриб утримується в Краснодарському СІЗО в РФ. Йому пред'явили звинувачення за ч. 1 ст. 205.1 КК РФ (сприяння терористичній діяльності).

20 вересня до МЗС Білорусі була направлена нота з проханням прискорити надання інформації про обставини затримання Гриба, однак до цього часу посольство України в Республіці Білорусь та МЗС України не отримали відповіді або офіційного роз'яснення щодо цього питання.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО