«Радикали» в парламенті вимагають посилити відповідальність за незаконне поводження зі зброєю

У парламенті з`явився текст законопроекту, який значно посилює відповідальність за носіння, зберігання, придбання, передачу чи збут вогнепальної зброї.

Документ був зареєстрований групою парламентарів із Радикальної партії, повідомляє «Слово і Діло».

Так, згідно із законопроектом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо посилення відповідальності за носіння, зберігання, придбання, передачу чи збут вогнепальної зброї» (№7331), за носіння, зберігання, придбання, передачу чи збут вогнепальної зброї (крім гладкоствольної мисливської), бойових припасів, вибухових речовин або вибухових пристроїв без передбаченого законом дозволу пропонується покарання у вигляді позбавлення волі терміном від семи до дванадцяти років.

Крім того, згідно з проектом, до осіб, що підозрюються у вчиненні таких дій не можуть бути вжиті запобіжні заходи у вигляді особистого зобов’язання, особистої поруки, домашнього арешту та застави.

Як зазначено в пояснювальній записці до проекту, ініціаторами якого є Олег Ляшко, Ігор Мосійчук, Андрій Лозовий та Тетяна Юзькова (всі – Радикальна партія), за даними МВС, від початку року поліція вилучила з незаконного обігу понад 2200 одиниць вогнепальної зброї та чверть мільйона набоїв. За цей період задокументовано 7110 фактів незаконного обігу зброї. А це на 39% більше, ніж за 2016 рік. Правоохоронці встановили в 1,7 раза більше причетних до незаконного обігу, ніж за 2016 рік – 5 185 та 2 953 осіб відповідно.

«Ухвалення зазначеного проекту закону дозволить підвищити рівень безпеки на вулицях України, сприятиме більш адекватній і виваженій поведінці громадян, як наслідок, призведе до зменшення кількості злочинів, що врятує тисячі життів», – підкреслюють ініціатори проекту.

Нагадаємо, за чинним законодавством за незаконне зберігання, придбання, передачу чи збут вогнепальної зброї передбачене покарання в вигляді позбавлення волі терміном від трьох до семи років. До осіб також можуть вживатися запобіжні заходи у вигляді особистого зобов’язання, особистої поруки, домашнього арешту та застави.

Раніше повідомлялося, що СБУ заблокувала збут зброї в Одеській області.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО