Наблизилися до реальності: депутати хочуть підвищити розмір прожиткового мінімуму

Верховна Рада рекомендуватиме Кабінету міністрів у проекті державного бюджету на 2018 рік підвищити запропонований на наступний рік розмір прожиткового мінімуму з урахуванням фактичних споживчих цін.

Про це «Слову і Ділу» повідомила голова комітету ВРУ з питань соціальної політики, народний депутат від фракції «Народного фронту» Людмила Денисова.

«Ми розглянули це питання на засіданні комітету й ухвалили рішення рекомендувати уряду переглянути в проекті бюджету розмір прожиткового мінімуму з урахуванням реальних цін», –сказала Денісова.

Зазначимо, що розмір прожиткового мінімуму впливає на розмір соціальної допомоги малозабезпеченим сім'ям. Денісова не вказала параметрів його підвищення. Тим часом у комітеті ВР з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення відзначають, що при розрахунку відповідних показників у проекті держбюджету-2018 використовувалися застарілі норми наборів товарів і послуг.

Згідно з моніторингом «Слова і Діла», Денісова дала 62 обіцянки, з яких 38 виконала, а 19 – провалила. Рівень її відповідальності – 61%.

Нагадаємо, що проект держбюджету на 2018 рік, затверджений Верховною Радою в першому читанні 14 листопада, передбачає прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць у розмірі 1700 гривень з 1 січня 2018 року. Потім передбачене поетапне підвищення прожиткового мінімуму з 1 липня – до 1777 гривень, з 1 грудня – до 1853 гривень.

Раніше міністр соціальної політики Андрій Рева пояснив, чому понад дві третини пенсіонерів отримують пенсію на рівні прожиткового мінімуму.

Нагадаємо, востаннє українцям підвищили прожитковий мінімум у травні 2017 року.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО