Як полегшити роботу слідчим: у МВС назвали спосіб

Ухвалення закону про кримінальні проступки полегшить роботу слідчим та підвищить рівень розкриття серйозних злочинів.

Про це «Слову і Ділу» заявив радник міністра внутрішніх справ, керівник Центру запобігання і протидії корупції Володимир Мартиненко.

Проект закону щодо запровадження кримінальних проступків зареєстрований у Верховній Раді в 2015 році. Його твердження є частиною Стратегії розвитку системи МВС до 2020 року, затвердженої Кабінетом міністрів 15 листопада. До проступків законопроект відносить, зокрема, умисне легке тілесне ушкодження, побої, участь в бійці, ухилення від сплати аліментів, домашнє насильство, перешкоджання законній діяльності журналістів або об'єднань громадян, здійсненню релігійного обряду і т.д.

«Зараз на одного слідчого припадає, в середньому, від 200 до 600 справ. Так працює чинний Кримінальний процесуальний кодекс, який вимагає, щоб кожна отримана заява вносилося в базу досудових розслідувань і розслідувалася за повною процедурою. Якщо раніше, наприклад, справа за відсутності складу злочину не вносилася в базу, то зараз це обов'язково, як і розслідування кожної справи за повним алгоритму», - розповів Володимир Мартиненко.

«Сьогодні за одним алгоритмом розслідується крадіжка курки і вбивство людини. Справ дуже багато, на слідчих лежить дуже велике навантаження навіть не через їх складність, а через кількість», - зазначає Володимир Мартиненко.

За його словами, після ухвалення законопроекту про кримінальні проступки, розслідування дрібних злочинів здійснюватимуть дільничні інспектори.

«Це дозволить слідчим зосередитися на розслідуванні серйозних злочинів», - сказав Володимир Мартиненко.

Основними покараннями за проступки є штраф, громадські роботи, виправні роботи, обмеження волі, арешт.

Раніше повідомлялося, що до 2020 року в Україні має бути розроблена і впроваджена ефективна програмою захисту свідків.

Нагадаємо також, що в МВС хочуть відмовитися від вогнепальної зброї.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО