Режим «Чорних полковників»: в Греції почалися заворушення

Щорічно в Афінах проходить марш до американського посольства. Таким чином молодь відзначає річницю придушення студентського повстання 1973 року в Греції. Цього року марш пройшов і в Салоніках.

Про це повідомляє Associated Press, передає «Слово і Діло».

Як повідомляється, в Афінах для забезпечення порядку працюють більше п'яти тисяч силовиків.

За інформацією ЗМІ, під час маршу до посольства США сотні молодих людей напали на поліцейських, кидаючи в них каміння, фаєри і газові снаряди. Поліція була змушена застосувати сльозогінний газ для розгону натовпу.

«До ранку суботи в зіткненнях постраждали двоє цивільних. В Афінах жінку госпіталізували з опіками. У Салоніках отримав травми мотоцикліст, який в'їхав в барикаду», - повідомляє видання.

Як відомо, останній, організатор перевороту 21 квітня 1967 року в Греції - Стиліанос Паттакос - помер в Афінах у віці 103 років в минулому році.

Режим «Чорних полковників» був встановлений в Греції в 1967 - 1974 роках.

У листопаді 1973 року грецькі студенти захопили Політехнічний університет в Афінах, протестуючи проти втручання уряду в діяльність студентських спілок.

Тоді, в ніч на 17 листопада танки розбили університетські ворота, під час штурму було вбито 23 людини і кілька сотень поранених. Повстання було жорстко придушено, але привело до масових протестів, підсумком яких стало повалення диктатури «чорних полковників».

Раніше повідомлялося, що грецькі ЗМІ проводять масштабний страйк.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО