Тендери «Селидіввугілля»: НАБУ перевіряє рахунки компаній-учасників

Детективи Національного антикорупційного бюро отримали тимчасовий доступ до рахунків двох компаній, які отримали гроші від державного підприємства «Селидіввугілля», не виграючи тендери.

Про це йдеться в клопотанні детектива НАБУ, яке частково було задоволено одним із районних судів міста Києва, пише «Слово і Діло».

За версією слідства, в період із липня 2016 року до квітня 2017 року на рахунки ТОВ «Доненергоекспорт» від «Селидіввугілля» надійшли грошові кошти в загальній сумі понад 48 мільйонів гривень. Із зазначеної суми грошових коштів понад 316 тисяч гривень було перераховано ТОВ «Доненергоекспорт» як передоплата на рахунок, що належить іншій компанії, а саме «Велес-Донбас», відкритий у ПриватБанку. Бюро встановило, що в компанії є ще 10 рахунків у ПриватБанку.

Крім того, НАБУ встановило, що в тендерах «Селидіввугілля» часто виграє ще одна компанія – ТОВ «Тріалтрейд». У Бюро зазначають, що зазначені компанії конкурують між собою. До того ж слідством встановлено, що в штаті ТОВ «Доненергоекспорт» значаться лише три людини – директор, головний бухгалтер та економіст, матеріальними засобами підприємства нібито є нежитлове приміщення для розміщення адміністрації та бухгалтерії, а також складське приміщення (орендоване). Водночас у штаті ТОВ «Тріалтрейд» значиться лише одна людина.

Детектив у клопотанні зазначив, що слідство має підстави припускати зв'язок «Тріалтрейда» й «Доненергоекспорта» між собою та наявність попередньої змови на скоєння злочинів із посадовими особами «Селидіввугілля».

У Бюро додали, що за аналогічною схемою з «Велес-Донбас» «Селидіввугілля» перевело кошти «Доненергоекспорту» як передоплату на рахунок ПАТ «Елміз» в УкрСиббанку. Детективи встановили, що ПАТ «Елміз» також має рахунки в Ощадбанку.

НАБУ просило надати тимчасовий доступ до інформації щодо рахунків «Велес-Донбасу» в ПриватБанку та ПАТ «Елміз» в Ощадбанку. Суд частково задовольнив клопотання, надавши доступ до документів і можливість зробити копії, але заборонив їх вилучати.

Нагадаємо, в НАБУ підтвердили проведення слідчих дій у міністра інфраструктури Володимира Омеляна.

Раніше «Слово і Діло» дізналося, що Бюро розслідує ще одну схему із закупівлею палива філією «Укрзалізниці».

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО