Від сесії до сесії: в БПП повідомили, коли Виборчий кодекс розглянуть у другому читанні

У «Блоці Петра Порошенка» вважають, що розгляду проекту Кодексу у другому читанні можна очікувати вже на наступній сесії Верховної Ради.

Таку думку «Слову і Ділу» висловив один з ініціаторів законопроекту, народний депутат Олександр Черненко.

«Комітет із питань правової політики і правосуддя підготує проект до другого читання, але розглянути на цій сесії в другому читанні парламент його навряд чи встигне», - сказав Черненко.

Нагадаємо, 7 листопада Верховна Рада затвердила в першому читанні проект Виборчого кодексу, який був поданий спікером Андрієм Парубієм. Проект передбачає, що вибори до Верховної Ради мають відбуватися за відкритими партійними списками. Загальнодержавний список кандидатів від партії формується з'їздом або конференцією партії. Потім список розбивається на 27 регіональних списків - за кількістю регіональних округів в країні. Таким чином, в кожному окрузі партія матиме окремий список кандидатів. Виборці отримають право проголосувати, як за регіональний список партії, так і за конкретного кандидата. Той кандидат, який отримає більше голосів, має більше шансів пройти в парламент за списком партії - якщо вона подолає 4% -й бар'єр.

За словами Черненка, головна особливість нового Виборчого кодексу полягає в тому, що, в разі його прийняття, виборець зможе впливати на партійні списки. «Якщо раніше ми голосували за виборчий список, а сама партія вирішувала, хто стає депутатами, то зараз виборець і за список голосує, і сам зможе «рейтингувати» кандидатів у своєму регіоні», - пояснив Черненко.

Така практика «вдарить по політичній корупції, продажу місць у списках». «Тому що тепер, скільки б ти грошей не вніс у партійну касу, це не дає гарантії, що ти потрапиш до парламенту. Потрібно йти до виборця і переконувати його», - сказав нардеп.

Нагадаємо, в «Батьківщині» придумали, яким чином провести вибори в Криму.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО