Україна відзначає чергову річницю звільнення від нацистських загарбників

Україна 28 жовтня відзначає 73-ту річницю визволення від нацистських загарбників, згадує тих, хто віддав життя за звільнення країни і День Перемоги у всій Європі.

Про це заявив прем'єр-міністр Володимир Гройсман, передає «Слово і Діло».

«Наше суспільство пам'ятає, яку велику ціну заплатили українці в цій жорстокій війні, який вагомий героїчний внесок зробили в перемогу європейських народів над нацизмом на своєму континенті», - йдеться у зверненні прем'єр-міністра.

Гройсман нагадав, що 28 жовтня 1944 року військові з'єднання Першого і Четвертого українських фронтів у районі Ужгорода вийшли на сучасний кордон України, витіснивши з території нашої країни останні окупаційні сили.

«Ми згадуємо тих, хто по різні боки політичних барикад боровся в Україні з нацистськими загарбниками, хто поклав життя за незалежність нашого народу, наближаючи своїм подвигом день звільнення країни від загарбників і День Перемоги у всій Європі», - підкреслюється в зверненні.

Гройсман зазначив, що вже четвертий рік, як Україна не по своїй волі опинилася в неоголошеній та підступній війні, «розв'язаній такими ж методами, якими в 1939 і 1941 роках скористався проти країн Східної Європи тоталітарний режим Гітлера».

«І молодші покоління українців захищають рідну країну, надихаючись героїчним подвигом своїх попередників», - підкреслив він.

Гройсман побажав співвітчизниками взаєморозуміння, злагоди та добробуту, щоб «воєнні лихоліття відійшли в історію».

Нагадаємо, в Німеччині пройшли дебати про історичну відповідальність перед Україною.

Раніше канцлер Німеччини Ангела Меркель закликала Ердогана стримати «нацистські настрої».

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО