Україна на ринку ЄС: як влада продає електрику за кордон та хто залишається в програші?

Андрій Герусексперт в енергетичній сфері

За 9 місяців цього року Україна збільшила експорт електроенергії на 48%. При цьому компанія ДТЕК контролює майже 100% експорту. Те, що ми в півтора раза збільшили показники експорту, є наслідком монополії, яка має негативні наслідки для споживачів.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав експерт із питань енергетики Андрій Герус, передає «Слово і Діло».

«До Європи експортували 3,2 мільярда кіловат-годин. Ця електроенергія повністю була виготовлена вугільними ТЕС. 80% затрат ТЕС – це вугілля. Таким чином, «експорт вугілля по проводах» склав 1,6 мільйона тонн. Просто екологічно шкідливе вугілля із сіркою понад 1% до Європи не проходить. Тому спалили його тут, сірку та СО2 залишили українським громадянам, а електроенергію відправили до Європи», – пояснив Герус.

Експерт зазначив, що така ситуація абсолютно не в’яжеться з нібито дефіцитом вугілля.

У березні-липні до Європи українську електроенергію продавали дешевше, ніж українським споживачам на оптовому ринку. В інші періоди цього року – дорожче.

За його словами, експорт до Молдови склав 970 мільйонів кіловат-годин, і почався з 1 квітня цього року, в період дії надзвичайного стану в енергетиці.

«Експорт до Молдови – це мікс теплової генерації та «Енергоатому», тому точно сказати, скільки спалили вугілля для цього експорту, складно. 200 тисяч тонн – більш-менш коректне припущення», – додав він.

При цьому енергетик нагадав, що продаж української електроенергії до Молдови здійснюється дешевше, ніж продаж української електроенергії українським споживачам.

«Отже, «експорт вугілля по проводах» склав не менш ніж 1,8 мільйона тонн вугілля (марка Г). І тепер головне – пафосно, з великим піаром, імпортувати 0,1 мільйона тонн. Це потрібно для того, щоб усіх змусити повірити у велику енергодефіцитність й платити за формулою «Роттердам плюс», – уточнив фахівець.

«А якщо і ТЕС, і вугілля, і експорт у руках одного монополіста, то план абсолютно реалістичний і робочий. Монополія – це не просто якесь погане слово. Це можливість робити все те, що якраз і роблять у нас», – резюмував Андрій Герус.

«Слово і Діло» зафіксувало 33 обіцянки міністра енергетики Ігоря Насалика, більшість з яких мають статус «у процесі». Загальний показник рівня його відповідальності – 15%.

Докладніше про діяльність Міненерго – в матеріалі «Міністр зі спортивними амбіціями. Як працюється в Міненерго Ігорю Насалику».

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО