Чеські спецслужби виявили російських шпигунів, які працювали проти України та ЄС

У річному звіті, який оприлюднила Служба безпеки та інформації Чехії, йдеться про підвищення активності російських і китайських шпигунів на території країни.

Про це повідомляє портал 420on.cz з посиланням на звіт BIS, передає «Слово і Діло».

«Служба безпеки та інформації оприлюднила звіт за 2016 рік, в якому вказала на підвищення активності російських секретних служб на території Чехії. Інтенсивніше стали працювати також і китайські шпигуни», – йдеться в повідомленні.

Відзначається, що китайські розвідники орієнтувалися в першу чергу на «тибетські питання та порушення чесько-тайваньських відносин». Російські шпигуни працювали в різних сферах – як у внутрішніх справах Чехії, так і в рамках кампаній проти України, НАТО та ЄС.

У звіті окремо згадуються й кібершпигуни з Росії. Вони займалися компрометацією роутерів та IP-адрес в адміністраціях двох державних установ. Кампанія APT28/Sofacy стала частиною найактивнішої й найпомітнішої російської кібершпигунської кампанії, що зачіпає найрізноманітніші сфери – від дипломатичних відносин, армії до науки та дослідницької діяльності.

Як і 2015 року, Служба безпеки та інформації виявила спроби порушення закону й правил роботи органів регуляції. Компанії з російським капіталом також виявилися більше за інших пов'язаними з тіньовою економікою та використанням законного бізнесу для прикриття нелегальної діяльності. В 2016 році збільшився ступінь агресії, з якою представники цих компаній намагалися перешкоджати законним наслідкам у разі виявлення порушень чеськими установами.

У звіті також ідеться про те, що міграція громадян Росії до Чехії представляла собою потенційну загрозу для республіки. Це стосується переважно російських громадян із Кавказу, які прибували за маршрутом Білорусь-Польща-Німеччина. Завдяки посиленню контролю на кордоні Польщі та в Німеччині влітку 2016 року не вдалося ускладнити транзит для мігрантів.

Чеська служба безпеки та інформації також звернула увагу на те, що великі об'єднання бізнес-структур стали чинити більше впливу на вирішення економічних питань ЧР. Як йдеться у звіті, це відбувається на абсолютно легальних підставах, проте втручання в економічні інтереси країни залишається беззаперечним.

Нагадаємо, після перемоги на виборах у Чехії правоцентристського руху АНО його лідер, мільярдер Андрій Бабіш, може стати новим прем'єр-міністром країни.

Бабіш заявив, що не має наміру формувати уряд із проросійськими партіями, які також опинилися серед лідерів виборів.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО