Соболєв так і не примусив чиновників пояснювати казкові статки їхніх сімей

Народний депутат Єгор Соболєв, який є автором люстраційного закону та очолює антикорупційний комітет парламенту, вже рік не може подати до Ради ініціативу, яка б на законодавчому рівні заборонила людям, що не можуть пояснити походження майна своєї родини, обіймати державні посади.

Цією самою нормою Соболєв обіцяв позбавляти таких людей також права брати участь у виборах, нагадує «Слово і Діло».

Цю обіцянку депутат озвучив 27 вересня 2016 року, тобто більш ніж рік тому.

«Я планую просувати наступний крок у законодавстві. Тим, хто не може пояснити походження майна своєї родини, слід заборонити не лише обіймати державні посади, їх потрібно знімати з виборів. Не давати можливості ставати народними депутатами, членами уряду або президентом», – говорив він тоді.

Відтоді аналітики «Слова і Діла» регулярно перевіряли список законодавчих ініціатив Соболєва (яких, варто визнати, зареєстрована велика кількість), проте жодного законопроекту, що стосувався б цього корисного кроку, так і не знайшли.

Оскільки з моменту, коли була зафіксована обіцянка, минув уже досить тривалий час (якого цілком достатньо для реєстрації проекту закону), портал вимушений надати їй статус «не виконано».

У сумі в Єгора Соболєва 82 обіцянки, зареєстровані «Словом і Ділом». 42 з них він виконав. Таким чином, маючи більше половини реалізованих зобов’язань, заступник голови фракції «Самопомочі» посідає в рейтингу відповідальності Верховної Ради місце, яке відповідає відсотку цих зобов’язань, – 51-ше.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО