Матіос просить Парубія не підписувати судову реформу

Головний військовий прокурор Анатолій Матіос закликав спікера Верховної Ради Андрія Парубія не підписувати й не передавати на підпис президенту закон про судову реформу.

Про це він написав у своїй колонці на сайті «Обозреватель», передає «Слово і Діло».

За словами Матіоса, цей документ (законопроект №6232) містить суперечливі правки до Кримінального процесуального кодексу, які можуть «паралізувати» роботу правоохоронних органів.

Зокрема, як зазначає головний військовий прокурор, раніше родичі могли на 3-й день після вбивства отримати труп свого родича й поховати за християнським звичаєм. Згідно з новим законом, цей термін становитиме 8-10 днів.

Серед інших недоліків законопроекту прокурор також зазначив, що народні депутати «втратили» статтю 297.1, яка регламентувала спеціальний порядок досудових заочних розслідувань, що велися у справах Майдану.

Також Матіос обурений новим порядком проведення обшуку.

«Після того, як депутати прописали новий порядок, ця процедура доведена до абсурду: перед проведенням обшуку слідчий має звернутися до особи, яка там проживає, з пропозицією добровільно видати предмети ... Якщо слідчий цього не робить, то суддя може відмовити в проведенні обшуку, адже не виконані норми закону. Крім того, обшук потрібно проводити обов’язково в присутності адвоката», – пояснює головний військовий прокурор.

На його думку, разом із впровадженням таких корисних нововведень, як електронний документообіг та наявність процедури штрафування учасників процесу при затягуванні, за законом №6232 «фактично каструється слідство в частині досудового розслідування».

«Це означає смерть правоохоронних органів. І як юрист я заявляю, що цей законодавчий нонсенс переписати вже неможливо», – наголошує Матіос.

Нагадаємо, 3 жовтня Рада ухвалила судову реформу. В НАБУ закликали президента Порошенка накласти вето на судову реформу.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО