НАБУ перевіряє чиновників КБТЗ за фактами зловживання службовим становищем

Детективи Національного антикорупційного бюро перевіряють чиновників Київського бронетанкового заводу за фактами зловживань службовим становищем при закупівлі матеріалів для виготовлення корпусів бронетранспортера БТР-3ДА на суму 57,1 мільйона гривень, які мають низьку кулестійкість.

Про це йдеться в рішенні одного з районних судів Києва, повідомляє «Слово і Діло».

Згідно з клопотанням детектива НАБУ, посадові особи КБТЗ протягом 2015-2016 років закупили сталь вартістю 57,1 млн грн для виготовлення корпусів бронетранспортерів БТР-3ДА, застосування якої не передбачено конструкторською документацією. Також, за словами представників слідства, цей матеріал має низьку кулестійкість, що створює реальну загрозу життю й здоров'ю військовослужбовців.

Як зазначають у Бюро, під час випробувань броньованих деталей корпусу БТР-3ДА, що здійснювалося Центральним науково-дослідним інститутом озброєння і військової техніки Збройних сил України, випробовувалися броньові деталі, виготовлені з броньової бельгійської сталі. Натомість при виготовленні корпусів бронетранспортерів ТОВ «ЛКМЗ» була використана сталь із низькою кулестійкістю, яка є напівпродуктом – незагартованою сталлю. Саме загартовування відбувалося на ЛКМЗ на умовах підряду.

Детектив НАБУ вказав, що сталь була закуплена в «Альфа Техно Імпорті». На думку слідства, чиновники КБТЗ умисно, з корисливих мотивів, використовуючи службове становище всупереч інтересам служби на користь «Альфа Техно Імпорт», незаконно й безпідставно провели оплату матеріалів для виготовлення бронетехніки, яка за своїми властивостями істотно відрізняється від тієї, що передбачена конструкторською документацією.

У рамках цього розслідування в Бюро просили надати тимчасовий доступ до документів і речей КБТЗ і Міністерства оборони щодо виконання замовлення з виготовлення БТР-3ДА. Обидва клопотання НАБУ були частково задоволені судом.

Нагадаємо, НАБУ затримало двох топ-чиновників Міноборони за схеми з паливом на 150 мільйонів. Згодом затриманим чиновникам Міноборони повідомили про підозру.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО