Стало відомо, яку суму податків мережі АЗС не доплатили до місцевих бюджетів

Деякі мережі АЗС ухиляються від сплати акцизного податку, оформляючи торгівлю з «пістолета» як оптову, а не роздрібну. Загальна сума донарахування цього податку по галузі становить 3,7 млрд грн.

Про це розповів у своєму блозі начальник Офісу великих платників податків Євген Бамбізов, пише «Слово і Діло» з посиланням на УНН.

Начальник Офісу не назвав конкретних порушників, але описав дві основні схеми ухилення від усплати податків, якими користуються на АЗС.

Перша, як уже було зазначено, полягає в ненарахуванні акцизного податку на реалізовані через мережу АЗС нафтопродукти. Працівники Офісу розкрили її ще в 2015 році, звіривши дані звітності та виявивши невідповідність на одній із мереж у 2,9 млрд грн. Відтоді за два роки перевірок (2015-2016) співробітники Офісу донарахували в галузі 3,7 млрд грн акцизного податку, але всі ці суми досі оскаржуються в судах.   Друга схема полягає в наданні податкової вигоди третім особам шляхом продажу податкових зобов'язань. За словами Євгена Бамбізова, одна з мереж продала зобов'язання на 60 млрд грн ПДВ, ухилившись таким чином від сплати цього податку.

Все донарахування та виявлені порушення компанії оскаржують у судах, а поки суди затягують із рішенням, перереєстрували активи на афілійовані компанії, повідомляє Бамбізов.

Як відомо, Антимонопольний комітет України обіцяв розібратися зі зростанням цін на українських АЗС.

Нагадаємо, раніше «Слово і Діло» проаналізувало, як змінювалися ціни на бензин в Україні за час незалежності порівняно із середньою зарплатою в країні.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО