У «Батьківщині» заявили про фальсифікацію судової реформи

Фракція «Батьківщини» вимагає розслідування сфальсифікованого, на їхню думку, тексту судової реформи, поданого на підпис Андрію Парубію.

Про це «Слову і Ділу» повідомив заступник голови фракції Сергій Соболєв.

«На жаль, сьогодні наші колеги-депутати виявили факт – вперше за всю історію парламенту – фальсифікації Кримінального процесуального кодексу. Коли без рішення профільного комітету, без голосування в залі, фактично заднім числом змінили статтю, яка звільняла від відповідальності всіх злочинців, які скоїли тяжкі злочини», – сказав він.

Народний депутат уточнив, що йдеться про поправку депутата від РПЛ Андрія Лозового, затвердженої в залі, яка увійшла до закону.

Нагадаємо, що поправка скорочує терміни досудового слідства до двох місяців зі дня повідомлення про злочин і до шести місяців зі дня внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Поправка Лозового після затвердження парламентом зазнала різкої критики як представників правоохоронних органів, так і самих депутатів.

«Для того, щоб вийти із ситуації й не ветувати весь закон, без рішення комітету й без голосування в залі до тексту внесли додаткові правки. Все це було зроблено в незаконний спосіб. Фактично, поклали інший документ на підпис голові Верховної Ради. Тому ми вимагаємо розслідування цього кричущого факту й вимагаємо від Парубія не підписувати цей закон доти, доки з нього не будуть прибрані речі, за які зала не голосувала», – сказав Соболєв.

Нагадаємо, що проект закону «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів» (№6232) Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому у вівторок, 3 жовтня.

В процесі роботи над документом були внесені й розглянуті 4383 поправки до проекту. Перед підсумковим голосуванням голова комітету з питань правової політики і правосуддя Руслан Князевич зачитав номери поправок, на яких наполягав профільний комітет, у тому числі поправку Лозового.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО