Угорщина та Румунія спільно виступили проти українського закону про освіту

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійятро сказав, що цілком природно й нормально, що Угорщина та Румунія разом виступають проти нового закону України «Про освіту».

Таку заяву він зробив, перебуваючи з візитом у Румунії, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Радіо Свобода».

За його словами, Угорщина зацікавлена у створенні й збереженні стратегічного контакту з Румунією в цьому питанні, адже «набагато краще створювати історії успіху, ніж мати справу з конфліктами».

Сійярто також наголосив, що, як він вважає, закон про освіту суперечить Угоді про асоціацію між Україною та ЄС, підписання якої підтримали Будапешт і Бухарест. Через це, сказав міністр, він розглядає ухвалення українського закону як «удар у спину» двом державам.

Водночас міністр бачить «серйозну загрозу» в тому, що на розгляд українських парламентарів потрапили також законопроекти про мову та громадянство.

Голова МЗС Угорщини знову нагадав: Угорщина багато разів зверталася до української влади, щоб Київ не ухвалював цього закону, але це було зроблено попри заяви Будапешта, що новий законодавчий акт, як переконаний міністр, порушує права нацменшин в Україні.

В Україні проживають більш ніж півмільйона угорців і румунів, тому Угорщина й Румунія виступають разом, заявив Сійярто.

На його думку, якщо Верховна Рада законодавчо ухвалить пропозиції, запропоновані парламентською комісією з питань культури, мовно-освітні можливості угорської та румунської меншин будуть значно звужені, а проти цього Угорщина та Румунія боротимуться спільно.

Нагадаємо, закон про освіту надіслали до Венеційської комісії.

Раніше міністр освіти і науки Лілія Гриневич розповіла про результати зустрічі з міністром освіти Румунії щодо нового закону про освіту.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО