У Нацбанку розповіли, що перешкоджає відновленню кредитування в Україні

Повноцінному відновлення кредитування в українських банках перешкоджають високі юридичні ризики та законодавчі перепони.

Про це заявили в Національному банку України, передає «Слово і Діло».

Як зазначив виконувач обов'язків голови НБУ Яків Смолій під час традиційної наради з керівниками найбільших банків, відновлення кредитування реального сектора необхідне для зміцнення позитивних тенденцій в економіці і є пріоритетом для банків.

«Ми розуміємо, що на шляху до повноцінного відновлення кредитування стоять високі юридичні ризики, а також законодавчі перепони. Ці проблеми могли би бути вирішені за умови підтримки Верховною Радою важливих законопроектів із питань функціонування фінансового сектора», – цитує Смолія прес-служба НБУ.

За його словами, перш за все йдеться про законопроекти щодо захисту прав кредиторів та питань банкрутства.

Національний банк із початком чергової парламентської сесії у вересні закликав депутатів Верховної Ради підтримати низку фінансових законопроектів, у тому числі №6027 про відновлення кредитування, №4117 про лібералізацію готівкових розрахунків, №2456-д про захист споживачів фінансових послуг, №1797-1 про страхування, №4004-д про реструктуризацію валютних іпотечних кредитів громадян, №3132-д про підвищення ефективності процедур банкрутства, №2413-я про консолідацію функцій регулювання ринків фінпослуг.

Крім того, Нацбанк закликав парламентарів підтримати три пріоритетних законопроекту про ринок капіталу, в тому числі №5592-р про залучення інвестицій емітентами цінних паперів, №6303 про захист інвесторів від зловживань на ринках капіталу та №7055 про ринки капіталу й регульовані ринки.

Раніше Нацбанк дозволив банкам кредитувати в гривні під заставу валюти.

Нагадаємо, заступник глави Національного банку України Олег Чурій заявив, що українці вивели за кордон $1,5 млн.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО