Перед вибухом складів під Вінницею військових примусово повертали з відпусток до зони АТО

Вище військове керівництво знало про можливі провокації на всій території України, а СБУ напередодні трагедії у Вінницькій області відпрацьовувала схеми дій у разі підривів на складах боєприпасів, мінування будівель тощо

Про це «Слову і Ділу» повідомило джерело з Генштабу ЗСУ.

«Ми готувалися до провокацій у зв'язку зі спільними навчаннями Росії та Білорусі «Захід-2017», які проходили з 14 до 20 вересня. Саме тому в зоні АТО військових примусово повертали з відпусток і тимчасово не підписували накази на планові поїздки додому», – розповів офіцер.

Щоб убезпечитися від можливих провокацій, по всій території України проводились також планові військові тренування. Зокрема, у Вінницькій області, де увечері 26 вересня загорілися склади з боєприпасами неподалік від райцентру Калинівка, 26-27 вересня проводяться антитерористичні навчання. Про це повідомляла Вінницька обласна державна адміністрація.

«Тренування, які пройдуть в умовах, максимально наближених до реальних, організовує Координаційна група Антитерористичного центру при управлінні СБУ у Вінницькій області за участю Нацполіції, Нацгвардії, ДСНС, ЗСУ, прикордонників та інших регіональних суб'єктів боротьби з тероризмом, органів влади та самоврядування», – йдеться в повідомленні адміністрації.

Крім цього, масштабні військові навчання проходять зараз у Рівному та Київській області. Неподалік від Рівного більше 3 тисяч офіцерів запасу з танками і артилерією відпрацьовували можливий наступ ворога в зоні бойових дій. А в військових частинах Нацгвардії під Києвом з 25 вересня по 25 жовтня щодня з 09:00 до 18:00 і щочетверга з 18:00 до 02:00 проходитимуть «планові стрільби з використанням вогнепальної зброї, гранатометів та озброєння бронетранспортерів». Також у вересні в Івано-Франківській області відбулися навчання льотчиків Нацгвардії.

Нагадаємо, увечері 26 вересня неподалік від Калинівкі Вінницької області загорівся другий за величиною склад боєприпасів в Україні. Людей із прилеглих сіл евакуювали, а розриви снарядів досі можна почути в радіусі 50 км. Спецслужби локалізують загоряння, але загасити його, поки вибухає боєкомплект, неможливо.

Військова прокуратура Центрального регіону відкрила кримінальне провадження за ст. 113 ККУ «Диверсія». Офіційно на складах під Вінницею було близько 200 тонн боєприпасів – зокрема, снаряди 122 і 125 калібру.

За словами радника президента України, відомого волонтера Юрія Бірюкова, склад могли підірвати снарядом, скинутим із безпілотника.

«Периметр охоронявся надійно, так що так – схоже на безпілотник. І так, СБУ намагалася перехопити», – написав Бірюков на своїй сторінці в Facebook.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО