Іран закрив кордон із курдським регіоном Іраку

На прохання Багдаду Іран закрив свій кордон з курдським регіоном Іраку в понеділок, 25 вересня.

Про це йдеться в заяві Міністерства закордонних справ Ірану, передає «Слово і Дело» з посиланням на Іndependent.

Пропускні пункти та повітряний простір в Ірані було закрито для іракського Курдистану. Це пов'язано з тим, що 8,4 мільйона курдів Іраку вишикувалися на виборчі дільниці для голосування на референдумі про створення незалежної держави.

США спробували переконати іракський курдський регіональний уряд відкласти референдум, побоюючись подальшого тертя між Ербіль і Багдадом, щоможуть зірвати боротьбу з ІДІЛ.

Зростання заворушень в етнічно змішаних містах, які беруть участь у голосуванні в останні кілька днів, також призвело до побоювань, що результат «так» може призвести до арабо-курдського насильства.

Раніше Іран назвав референдум про незалежність «несвоєчасним і неправильним» і підтвердив свою підтримку територіальної цілісності Іраку та «демократичного процесу».

Представник Міністерства закордонних справ Бахрам Гасемі заявив, що голосування може «привести до подій, які можуть торкнутися всіх людей у регіоні та особливо курдських людей».

Таке ж рішення ухвалили аналогічним шляхом у неділю, 24 вересня, в Туреччині.

Нагадаємо, за день до проведення референдуму іракськими курдами Іран провів військові навчання на кордоні з Іраком у провінціях Східний Азербайджан і Курдистан.

Раніше Іран закрив небо для авіації США.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО