Порошенко: оборонне озброєння США в Україні підвищить вартість агресії РФ

Рішення США про постачання американського оборонного озброєння в Україну підвищить вартість російської агресії.

Про це заявив президент України Петро Порошенко під час виступу у Військовій академії США Вест-Пойнт, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на прес-центр АП.

Він зазначив, що питання забезпечення України новим оборонним озброєнням спричинило гарячі дискусії в США на основі кількох міфів.

«Перший – що американська зброя змусить Росію відправити свою зброю на Донбас. Але Росія ніколи не припиняла цього робити. Другий – що американська зброя не вирішить ситуацію в цілому. Але це точно допоможе вирішити ситуацію разом із санкціями та дипломатичним тиском», – наголосив Порошенко.

За його словами, третій міф стосується того, що американська зброя посилить напруження на сході України. Втім, він зауважив, що це підвищить вартість російської агресії.

«Перед обличчям такого сильного стримування Москва могла б двічі подумати, перш ніж дозволити новий наступ», – підсумував Порошенко.

Також він виступив із пропозицією для американської військової академії Вест-Пойнт укласти партнерські зв'язки з одним із військових інститутів в Україні.

«Ми були б щасливі, якби академія Вест-Пойнт могла б підключитися до процесу військової освіти в Україні, про що ми говорили сьогодні з генералом (Касленом, начальником академії – ред). І я думаю, було б дуже важливо, якби один з українських військових інститутів став би партнером цієї академії», – сказав президент.

Порошенко зазначив, що обидві сторони могли б мати користь від обміну досвідом, у тому числі в протистоянні в умовах нової форми гібридної війни, а також від вивчення мови, вдосконалення співпраці між країнами й збройними силами.

Разом із тим президент підкреслив, що такий досвід уже розпочатий.

«Батальйони, навчені американськими інструкторами, продемонстрували кращу тактику ведення бою й найменші втрати на полі бою», – зазначив Порошенко.

Крім того, за його словами, військове обладнання, надане США, значно скоротило втрати українців у конфлікті.

Нагадаємо, президент України Петро Порошенко 18-21 вересня 2017 року здійснює робочий візит до США для участі в 72-й сесії Генеральної асамблеї ООН.

Сенат США схвалив бюджет країни, що передбачає виділення $500 млн на оборону України та надання летальних озброєнь оборонного характеру.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО