Німеччина зробила заяву щодо вироку Чийгозу

Засудження до восьми років ув’язнення заступника голови Меджлісу Ахтема Чийгоза свідчить про подальше згортання прав кримських татар на окупованому Росією півострові.

Про це ідеться в заяві уповноваженої з прав людини Федерального уряду Німеччини Бербель Кофлер на сайті німецького МЗС, передає «Слово і Діло».

«Я обурена засудженням заступника голови Меджлісу кримських татар так званим «Верховним судом» анексованого Росією Криму до тривалого терміну позбавлення волі», – заявила Кофлер.

За її словами, судове рішення демонструє подальше посилення згортання прав кримських татар на півострові з моменту його анексії Росією.

«Ахтем Чийгоз виступав на захист територіальної цілісності України. Не можна допустити, щоб людей заарештовували та засуджували, тому що вони висловлюють свою політичну думку», – наголосила Кофлер.

Вона підкреслила, що це суперечить усім принципам верховенства права, зокрема Міжнародному пакту про громадянські і політичні права, який Росія також ратифікувала.

Кофлер вказала на рішення Міжнародного суду ООН, який зобов’язав Росію припинити дискримінацію національних меншин.

«Права кримських татар необхідно негайно відновити, міжнародні стандарти в галузі прав людини мають бути дотримані в повному обсязі. До цього Росію прямо закликав Міжнародний суд», – наголосила уповноважена з прав людини.

Раніше Європейський Союз закликав звільнити засудженого в окупованому РФ Криму Чийгоза.

Також МЗС Канади закликало Росію звільнити засудженого Чийгоза та інших політичних в'язнів.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО