Адвокат Гриба розповів про подробиці та перспективи справи викраденого ФСБ українця

Російський суд заочно виніс рішення про арешт Павла Гриба ще до його викрадення на території Білорусі.

Про це «Українській правді» розповів адвокат хлопця Андрій Сабінін, повідомляє «Слово і Діло».

«Суд виніс рішення про його затримання на два місяці ще 17 серпня. Рішення було заочним», – зазначив він.

Сабінін додав, що за два місяці російський суд має винести рішення про подальшу долю Гриба, якого Росія звинувачує в тероризмі.

«Якщо досудове слідство буде завершене, то суд має винести вирок – чи то виправдальний, чи то про позбавлення волі. Але звинувачення в тероризмі – серйозна стаття, це займе багато часу для розслідування. Скоріш за все, йому продовжать термін затримання», – розповів адвокат.

При цьому захисник зазначив, що суд теоретично міг відпустити Гриба під підписку про невиїзд або домашній арешт, проте без російської реєстрації та майна в РФ його не випустять і, скоріш за все, продовжать термін утримання під вартою.

Сабінін також уточнив деталі викрадення Павла Гриба: його захопили на автовокзалі Гомеля 24 серпня близько п'ятої вечора, після зустрічі з дівчиною. При цьому в хлопця із собою був зворотний квиток в Україну.

«У нього було посвідчення, що він є інвалідом дитинства, паспорт. На одній із центральних вулиць до нього підійшли якісь люди в цивільному, посадили його до мікроавтобуса, зв’язали й відвезли до лісу, де вже майже в темряві передали іншим людям», – підкреслив адвокат.

Водночас він не зміг відповісти на запитання про те, хто саме затримував Гриба в Гомелі – білоруси чи росіяни, й кому саме його передали після затримання.

Після затримання хлопця передали іншим людям, які утримували його в якомусь приміщенні без вікон і сонячного світла.

«Після цього, знову ж таки, з його слів, прибула слідча бригада, яка оформила його затримання відповідно до російського кримінально-процесуального кодексу. І коли його привезли до відділку поліції, він дізнався, що це Смоленська область. Він побачив вивіску на відділку поліції. По-моєму, це місто Рябцево. Там у нього зняли відбитки пальців», – розповів адвокат і додав, що потім російська бригада виїхала з Павлом до Краснодара, де він зараз перебуває в СІЗО №5.

Також Сабінін зазначив, що зараз у Краснодарі українські консули намагаються передати хлопцю речі й ліки за заздалегідь узгодженим переліком, однак чи пустять їх до Гриба, він не знає.

Батько хлопця Ігор Гриб розповів, що до свого викрадення Павло ніколи не бував у Росії та не відвідував анексований РФ Крим.

«Я не знаю, який саме факт тероризму йому інкримінують. Що саме й де він вчинив, нам не повідомляють. Він і за кордоном був востаннє лише в 2012 році. Ані в АТО, ані ще десь не був – не дозволяє стан здоров’я. Максимум, де був активний – це в соцмережах», – підкреслив він.

Нагадаємо, 12 вересня Європейський суд із прав людини звернувся до РФ з вимогою надати інформацію про стан здоров'я викраденого українця.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО