Ліцензія для «Укрпошти»: чи зможе компанія поставляти газ та чи варто шукати підводні камені

Володимир Омельченкодиректор енергетичних програм
Сергій Дяченкоенергетичний експерт

В експертному колі неоднозначно поставилися до бажання «Укрпошти» займатися поставками газу. Директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко вважає, що в компанії можуть виникнути труднощі, оскільки це профільна галузь.

«Навряд чи це буде щось серйозне. Багато компаній, підприємств записують у своїй діяльності, що вони зобов’язуються займатися торгівлею, постачанням газу, але в реальності цього не роблять. Це професійна діяльність, якою займатися складно», – пояснив експерт у коментарі «Слову і Ділу».

Фахівець висловив сумнів у тому, що «Укрпошта» зможе вести таку діяльність.

«Незрозуміло взагалі, навіщо це їм. Якщо для збільшення доходу, то потрібно мати досить великі вільні кошти, щоб купувати газ, який на сьогодні є дуже дорогим товаром», – зазначив він.

Енергетик вважає не зовсім правильним це рішення, оскільки, на його переконання, кожна компанія має займатися своєю профільною діяльністю та не розпорошувати сили.

На думку експерта з енергетичних питань Сергія Дяченка, це не означає, що «Укрпошта» займатиметься транспортуванням.

«Немає ані відповідної системи, ані труби для транспортування газу. Ба більше, навряд чи з боку компанії це комерція та спосіб підзаробити. Поки що не видно тут якихось підводних каменів», – наголосив він.

За його словами, для вирішення своїх питань та забезпечення власних потреб це цілком прийнятне рішення.

«Річ у тім, що ще донедавна близько 80% трейдерів на ринку електроенергії, які працювали за нерегульованим тарифом, створювалися підприємствами для поставок собі електроенергії. Просто тримали свого трейдера. Це, ймовірно, саме така ситуація», – пояснив Сергій Дяченко.

Як відомо, Нацкомісія видала «Укрпошті» ліцензію на поставки газу. В компанії мають намір закупити 3,5 мільйони кубометрів природного газу.

Нагадаємо, ця компанія є монополістом поштового зв’язку України й підпорядкована Мінінфраструктури.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО