Нова сесія ВР: головні завдання парламентської осені

Руслан Бортникполітолог

Перед Верховною Радою поставлено багато завдань, але навряд чи всі вони будуть успішно реалізовані.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики, політолог Руслан Бортник, оцінюючи початок роботи нової сесії ВР.

Тест для влади

«Певною мірою заплановані реформи – медична, освітня, пенсійна, судова та парламентська, а також реалізація процесу приватизації, питання реінтеграції Донбасу – стануть своєрідним тестом для влади на спроможність збирати хоча б ситуативні коаліції», – констатував він.

На його думку, нова сесія навряд чи ознаменується тим, що всі ключові питання будуть ухвалені й вирішені.

«Скоріш за все, можуть бути успішні голосування за освітню реформу, судову, парламентську. А ось шансів ухвалити в другому читанні пенсійну реформу в цього парламенту 50%. Ще меншою є ймовірність зібрати голоси депутатів за медичну реформу», – додав Бортник.

Реформи дорожчі за гроші

Як пояснив експерт, найбільша складність у тому, що за кожною з реформ стоїть перерозподіл великих потоків.

«За пенсійною реформою стоять 50-300 мільярдів гривень щорічно, за медичною – 80 мільярдів гривень, освітньою – 30 мільярдів гривень. Ці гроші вже лежать в чиїхось кишенях, а групи всередині влади не можуть між собою домовитися, як розподілити ці потоки», – зазначив фахівець.

При цьому він припустив, що без реформ Захід не дасть нових кредитів.

«Саме з цього може розпочатися повномасштабна фінансова криза, особливо з урахуванням 2019 року, на який припадає пік фінансових виплат», – уточнив він.

Складна парламентська осінь

«На парламентську осінь у влади є декілька ключових завдань. Наприклад, створити коаліцію з 250 голосів, яка стабільно зможе голосувати за потрібні реформи й рішення. Бажано, щоб до весни ця коаліція перетворилася на 300 депутатів. Потрібна буде коаліція, спроможна змінювати Конституцію, якщо президенту знадобиться створювати «план Б» в разі поганих рейтингів на виборах», – пояснив політолог.

Друге завдання влади – не допустити об'єднання опозиції, наголосив він.

Експерт зазначив, що вже є такі спроби, й вони можуть посилитися з можливим поверненням Саакашвілі.

«Третє завдання – переформатувати уряд, перетворивши його на уряд виборів. На посади мають прийти люди, здатні ефективно задіяти адміністративно-ліберальний ресурс», – резюмував Руслан Бортник.

Дізнатися про 10 головних тем нового політичного сезону можна за посиланням.

Також раніше «Слово і Діло» дізнавалося, які політичні об'єднання осені можуть стати найнесподіванішими.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО