Вибори в Німеччині: чи чекати сюрпризів та до чого готуватися Україні

Михайло Пашковспівдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова

Наразі Меркель має достатню підтримку, щоб дивитися на перспективи виборчої кампанії з оптимізмом.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Михайло Пашков, оцінюючи виборчі перегони в Німеччині та підсумки перших дебатів, на яких перемогу здобула Ангела Меркель.

«Складно робити остаточні прогнози, тому що ситуація може ще кардинально змінитися, можливі будь-які сюрпризи. Звичайно, йдеться про зовнішнє втручання й перш за все РФ. Але є ще одна небезпека – повзуча «шредерізація» Європи, яка передбачає зміцнення лобістських російських структур у Німеччині та проведення політики в цьому стилі», – зазначив фахівець.

Експерт припустив, що РФ може не піти на жорсткі дії в цьому напрямку, але виробить іншу тактику.

«Є побоювання, що може бути не пряме втручання, а «м'яка сила». Вибори в Німеччині для Росії дуже важливі. Однозначно, вони не будуть сторонніми спостерігачами процесу», – уточнив він.

«Вам, панове, потрібні великі потрясіння, нам потрібна велика Росія» – за таким принципом діятиме РФ.

«Росії потрібна слабка Європа, з внутрішніми проблемами, суперечностями, конфліктами, що дасть можливість просувати свою політику та гнути свою лінію. В цьому ключі й будуть усі дії РФ. Щось схоже, просто в іншому форматі, було зі США. Тому багато залежить від того, як РФ діятиме протягом німецьких виборів», – пояснив експерт.

На його думку, позиції Шульца та Меркель в українсько-російського конфлікті кардинальних розбіжностей не мають, що вже непогано.

Проте, додав фахівець, імовірна перемога Меркель була б кращим варіантом з урахуванням того, що вона зайняла чітку позицію щодо Донбасу й не змінює її.

«З іншого боку, лише після формування нового парламенту почне працювати на повну силу франко-німецький та європейський мотор з українського питання. Це дасть новий імпульс Нормандському формату. Раніше нічого очікувати не варто», – проаналізував Михайло Пашков.

Нагадаємо, вибори в Німеччині відбудуться 24 вересня 2017 року. Мартін Шульц заявив про твердий намір стати наступним канцлером ФРН і пообіцяв «захопливі вибори». Своєю чергою, Ангела Меркель повідомила, що планує залишатися при владі до 2021 року.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО