НАТО готує ядерну відповідь Путіну – ЗМІ

Командування НАТО вважає, що президент Росії Володимир Путін порушує одну з найважливіших угод у сфері ядерного роззброєння.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на Sueddeutsche Zeitung.

Зокрема, Кремль сьогодні не виконує угоду «Про ліквідацію ракет середньої й малої дальності», яку в 1987 році підписали США та СРСР. Видання нагадує, що документ забороняє сторонам мати на озброєнні балістичні ракети наземного базування та крилаті ракети з радіусом дії від 500 до 5,5 тисяч кілометрів.

Також ЗМІ з посиланням на власні джерела повідомляє, що всі країни НАТО отримали секретний документ зі списком можливих заходів у відповідь на дії Росії. У ньому перераховані 39 сценаріїв дій, включаючи розширення ядерних можливостей Альянсу, збільшення станцій спостереження й попередження, посилення морського захисту та збільшення вильотів стратегічних бомбардувальників B-2 і B-52 в Європі.

Крім того, в Альянсі пропонують підвищити боєготовність сил авіації в Європі включно з літаками, здатними нести ядерну зброю. Водночас у документі НАТО не рекомендується розривати угоду «Про ліквідацію ракет середньої й малої дальності» та починати виробництво ракет, які воно забороняє, оскільки такий крок може призвести до посилення «антиамериканських настроїв».

Втім, за даними видання, у Вашингтоні все ж розглядають можливість відновлення виробництва ракет. Це пов'язано частково й із тиском Конгресу на президента Дональда Трампа.

Раніше в Міноборони України назвали терміни переходу на 41 стандарт НАТО.

Генсек Альянсу Єнс Столтенберг заявив, що НАТО не хоче нових перегонів озброєнь.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО