Війна з агресором: за яких умов Україна отримає американську зброю

Василь ВовкЕксперт з питань державної безпеки

На заході розуміють небезпеку російської агресії та ризики подальшого просування РФ, а це небезпека не лише для об'єднаної Європи, але й США.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт із питань державної безпеки Василь Вовк, оцінюючи інформацію про те, що в США розробили план надання зброї Україні.

«Завжди питання надання зброї мало широкий світовий резонанс. Тим паче, якщо йдеться про летальне озброєння. В цьому питанні США дуже обережні. Малоймовірно, що Україна отримає американське озброєння на цьому етапі», – зазначив Вовк.

Однак, уточнив експерт, у разі ескалації та погіршення ситуації на Донбасі США можуть змінити свою позицію.

«Ба більше, якщо Трамп не знайде точки дотику з Путіним, тому що поки ще йде притирання один до одного, то Америка може переглянути питання надання зброї Україні. Але, скоріш за все, Трамп і Путін подолають непорозуміння. Звичайно ж, у прийнятних рамках, особливо враховуючи, що РФ продовжує вважати себе супердержавою. Штатам доведеться з цим рахуватись, оскільки, образно кажучи, поранений ведмідь може заподіяти такої шкоди, яку доведеться розгрібати всім, а провина лежатиме на США», – наголосив фахівець.

На його переконання, саме тому на сьогодні шанси отримання летальної зброї від США практично нульові.

«Хоча не виключено, що з часом ситуація може змінитися, якщо зіграють такі чинники, як активізація РФ на Донбасі, ескалація напруженості, конфронтація США з РФ, зокрема, якщо країни не знайдуть спільну мову щодо подальшого співіснування», – проаналізував Василь Вовк.

Нагадаємо, раніше в Міноборони України повідомили, що за два роки війни саме США стали лідером із постачання озброєння в Україну. За даними відомства, загальна вартість обладнання, яке ЗСУ отримали зі США, перевищує $117,5 мільйонів.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО