Польща запропонувала Україні відмовитися від героїзації ОУН-УПА

Польща запропонувала президенту України Петру Порошенку відмовитися від героїзації представників Організації українських націоналістів (ОУН) і Української повстанської армії (УПА).

Про це заявив міністр закордонних справ Вітольд Ващиковський в інтерв'ю виданню «Коммерсантъ», пише «Слово і Діло».

«Україна несвідомо намагається сформулювати, намацати свою історичну ідентичність, щоб закласти основу для патріотизму, хоча хтось може назвати його націоналізмом. Це нормальна тенденція. Але наша порада: не будуйте історичну ідентичність на особистості, наприклад, Шухевича. Від цього можуть постраждати європейські погляди України. Адже члени ОУН-УПА брали участь не лише в злочинах проти поляків, а й у Голокості», – заявив Ващиковський.

Він розповів, що в ході візиту Порошенка в Польщу в грудні 2016 року йому пропонували використати досвід Ізраїлю в переосмисленні Голокосту й так само «виділити» тих українців і поляків, що дійсно рятували людей під час війни й після неї.

За словами Ващиковського, відповідь була позитивною, а ініціатива була серована ​​до Міністерства закордонних справ України, однак відповіді від голови відомства Павла Клімкіна польська сторона так і не дочекалася.

«Я, як і раніше, чекаю можливості відновити з українцями цю дискусію. Є ж у нас досвід примирення з німцями. Чекаємо відповіді від України», – зазначив він.

Ващиковський додав, що Польща пам'ятає про Волинську різанину, проте це не означає, що влада країни забуде, «наскільки незалежна й суверенна Україна важлива для безпеки в нашій частині Європи».

Він підкреслив, що Польща готова співпрацювати з Україною й підтримувати її.

Нагадаємо, під Києвом осквернили пам'ятну дошку першому лідеру ОУН.

Раніше вночі невідомі спалили музей-криївку УПА під Львовом.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО