Реалії ринку нерухомості: чому Київ може перетворитися на столицю масових недобудов

Олег Приходькоексперт в сфері нерухомості

Первинний ринок нерухомості показує статистичну полярність в обсягах продажів і будівництві. За офіційними даними, в першій половині 2017 року кількість угод на первинному ринку скоротилася на 46%, на вторинному – на 29%. У січні-червні в Києві укладено 2640 угод купівлі-продажу житла, тоді як за аналогічний період 2016-го – 4220.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт у галузі нерухомості Олег Приходько, аналізуючи ситуацію на ринку нерухомості.

«У цій ситуації є й інша сторона медалі. Минулого року в Києві збудовано 20,3 тисячі квартир, а це максимум із початку 2000-х. У I кварталі 2017 року збудовано вдвічі більше квартир, ніж у I кварталі 2016-го», – констатував Приходько.

Експерт уточнив, що на тлі дворазового зменшення кількості угод обсяг будівництва показав дворазове збільшення за аналогічний період.

«Всі розуміють, що технологія будівництва з підключенням до мереж та благоустроєм прибудинкової території житлового будинку – це мінімум рік. А значить, це вимушена динаміка гальмування будівельних комплексів, чим в основному й займаються забудовники. Це схоже на те, як різко зупинити поїзд на повному ходу», – зазначив фахівець.

Якщо динаміка будівництва й продажу квартир продовжаться в тотожних протилежних векторах, то ми побачимо карту Києва та області, на якій можна буде відзначити дві-три сотні зупинених будівництв, що повільно, але впевнено перетворюватимуться на нові бетонні недобудови.

Експерт нагадав, що після першої гучної афери на первинному ринку з «Еліта-Центром» набирає обертів новий гучний скандал, пов'язаний із групою компаній, об'єднаних під брендом УКО, що вже торкнувся понад 40 будівництв Києва.

«На тлі нових можливих ускладнень, для яких уже є всі передумови, всі минулі кризи та десятки проблемних будівництв здадуться незначними порівняно з майбутнім апокаліпсисом. Найкраще, що можуть зробити інвестори на цьому етапі, це отримати від забудовника гарантії, підтверджені фінансовими показниками, які підтвердять заплановані терміни завершення будівництва», – проаналізував Олег Приходько.

Раніше «Слово і Діло» дізналося, де в Україні найдешевше житло.

Докладніше про рівень життя, витрати європейців і українців – у матеріалі «Вартість житла, харчування та транспорту в Україні та Європі».

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО