Боротьба за активи: чи можуть антиросійські санкції посварити США та Німеччину

Ілля Заводовськийполітолог - міжнародник

Санкції напряму зачіпають інтереси європейських країн, зокрема Німеччини, Франції й навіть Великої Британії, оскільки там багато російських інвестицій.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт-міжнародник Ілля Заводовський, оцінюючи протест Німеччини проти запровадження США антиросійських санкцій.

«Звичайно, це удар для європейських партнерів, яким в силу санкцій також загрожують прямі економічні наслідки. Крім того, Німеччина наближається до виборів», – підкреслив експерт.

За його словами, на ситуацію із санкціями накладається ще й скандал із концерном Siemens.

«Всі розуміли, що відбувається, було російське замовлення. Це не могло залишитися непоміченим, тому що вже чотири роки працюють над цим проектом», – зазначив він.

Однак, на його переконання, США та Німеччина зможуть зайти компроміс і навряд чи допустять сильну конфронтацію.

«Навряд чи будуть серйозні розбіжності, оскільки США забезпечують безпековий блок ЄС технологіями, живою силою та фінансовими ресурсами. Німеччина і Франція в цій ситуації далеко позаду. Це просто буде новий виток перемовин, оскільки є попереднє рішення Сенату, згідно з яким санкції застосовані й до третіх сторін. Тобто йдеться не про санкції проти конкретних російських компаній, а про тих, хто порушуватиме умови договору та співпрацюватиме із санкційними компаніями», – пояснив Заводовський.

Експерт нагадав, що вже є яскравий приклад із компанією Siemens, яка переживає через реіндустріалізацію не найкращі часи й може потрапити під удар.

«Така реакція й критика спровоковані бажанням Німеччини увійти в активну фазу перемовин та захистити свої найбільші активи», – резюмував Ілля Заводовський.

Нагадаємо, в Німеччині закликають не схвалювати нові обмеження, оскільки, на їхню думку, санкції суперечать міжнародному праву.

Відзначимо, за словами держсекретаря США Рекса Тіллерсона, Дональд Трамп не дуже схвалює санкції, але все ж підписав закон.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО