Україна позиватиметься до Росії через збитки у зв'язку з Керченським мостом

Запровадження Росією обмежень щодо судноплавства через Керченський канал у зв'язку з будівництвом мосту призводить до збитків українських портів і буде оскаржене в суді.

Про це заявив заступник міністра інфраструктури України Юрій Лавренюк на зустрічі з профспілками морських і річкових портів у вівторок, 2 серпня, передає «Слово і Діло», посилаючись на «Інтерфакс-Україна».

«Міністерство юстиції в рамках наявних судових позовів проти Росії виділяє проблему перекриття Керченського каналу й запровадження обмежень щодо судноплавства. Зараз готується позов і рахуються недоотримані кошти Маріупольським і Бердянським торговими портами», – зазначив він.

Лавренюк додав, що проблема будівництва Керченського мосту зараз вирішується спільно з Міністерством закордонних справ, Радою національної безпеки і оборони.

Він також повідомив, що Мінінфраструктури ініціює зменшення нормативів відрахування держпідприємствами частини чистого прибутку до держбюджету із 75% до 50%, щоб більше коштів направляти на розвиток та оновлення інфраструктури.

Як повідомлялося, в червні стало відомо про підготовку Міністерством транспорту РФ проекту наказу про закриття Керченської протоки. Тоді ж Міністерство інфраструктури заявило про намір подати скаргу до Міжнародної морської організації.

Також раніше повідомлялося, що будівництво Керченського мосту загрожує екологічною катастрофою.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО