Порошенко підписав указ про створення Держфонду поводження з радіоактивними відходами

Президент Петро Порошенко підписав закон України №2125-VIII «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо удосконалення механізму фінансового забезпечення поводження з радіоактивними відходами», ухвалений 11 липня.

Про це йдеться в повідомленні на офіційному сайті глави держави, передає «Слово і Діло».

Законом вносяться зміни до Бюджетного кодексу України, якими визначається порядок формування та використання коштів Державного фонду поводження з радіоактивними відходами, створеного в складі спеціального фонду державного бюджету України.

Створення Державного фонду поводження з радіоактивними відходами в складі спеціального фонду державного бюджету забезпечить цільове використання коштів, які платять виробники електроенергії, та сприятиме фінансуванню створення й утримання сховищ радіоактивних відходів.

Відповідно до закону, Державний фонд поводження з радіоактивними відходами формується за рахунок надходжень від екологічного податку, що сплачується за утворення радіоактивних відходів і/або тимчасове зберігання радіоактивних відходів понад установлений термін.

Кошти Державного фонду, отримані від поводження з радіоактивними відходами, направляються на фінансове забезпечення бюджетних програм, у рамках яких виконуються роботи з проектування, будівництва, введення в експлуатацію, експлуатація, зняття з експлуатації або закриття об'єктів, призначених для поводження з радіоактивними відходами, які передані ліцензіатами у власність держави.

Закон набуває чинності з 1 січня 2018 року.

Раніше стало відомо, що в ОРДЛО є небезпечні об'єкти, які можуть спричинити поширення радіації.

Нагадаємо також, що восени 2017 року поблизу ЧАЕС будуть відчувати нове сховище відпрацьованого ядерного палива.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО