Дав і забрав: головний меседж Банкової опонентам, перспективи Саакашвілі та ризики для АП

Олександр Радчукполітолог

Після позбавлення Саакашвілі громадянства, щоб продовжити своє легальне перебування в нашій державі, доведеться звертатися до уповноважених органів про надання притулку. Чи готовий до такого сценарію Саакашвілі, чи проситиме притулку в якійсь більш лояльній державі – питання, на які поки немає відповідей.

Таку думку в ексклюзивному матеріалі «Ігри в громадянство. Про небезпеку «прецеденту Саакашвілі» «Слова і Діла» висловив політичний експерт Олександр Радчук.

«Формально після позбавлення громадянства Саакашвілі держава Україна не гарантує йому безпечного перебування на території. Крім ризиків із грузинською Фемідою, Саакашвілі втрачає й усі формальні можливості в подальшому будувати кар'єру українського політика», – підкреслив Радчук.

Експерт нагадав, що на Банковій хоч і пояснили, що Державна міграційна служба знайшла переконливі факти подання недостовірної інформації при оформленні заяви на отримання громадянства Саакашвілі й передала ці дані комісії з питань громадянства при президенті України, але це знадобилося цілих два роки.

«Виходить, відповідна перевірка два роки тому не була проведена й громадянство Саакашвілі отримав всупереч законодавству? Якщо було допущено таке нехтування законодавством, то хто має відповісти за насильницьке рішення призначити його головою ОДА?», – додав він.

Саме позбавлення громадянства може стати серйозним засобом у розрізі майбутніх політичних баталій. «Прецедент Саакашвілі» в разі успішного інформаційного позиціонування Банкової може створити суттєві труднощі для політичних конкурентів влади.

«Йдеться, наприклад, про майбутнє цілої низки нинішніх народних депутатів з усіх політичних сил. Того ж Новинського, якого парламент вже позбавив депутатської недоторканності за поданням ГПУ, цілком можуть позбавити ще й громадянства. Така ж доля може очікувати народних депутатів, які мають подвійне або навіть потрійне громадянство», – констатував політолог.

За його словами, така практика може поширитися не лише на активних політичних діячів, але й на їхніх потенційних спонсорів, які можуть почати фінансувати опозиційні сили.

«Багато хто навіть не приховує наявність другого громадянства. Дійсно, за наявності політичної волі набуття іншого громадянства, згідно з нормами Основного закону, може бути інтерпретоване як втрата українського. А значить, питання українського громадянства може стати одним із найефективніших методів нейтралізації майже будь-якого з українських олігархів або політиків», – пояснив Радчук.

На його переконання, ситуація навколо позбавлення громадянства додасть популярності, а можливо, навіть електоральної ваги екс-президенту Грузії.

«Кращого подарунка для старту виборчої кампанії не придумаєш. Але поки «прецедент Саакашвілі» працює в зворотному напрямку: навряд чи цей випадок житиме довго в свідомості українського виборця, щоб завдати значної іміджевої шкоди саме пропрезидентській команді», – резюмував Олександр Радчук.

Докладніше – в матеріалі «Ігри в громадянство. Про небезпеку «прецеденту Саакашвілі».

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО