ЄС даватиме гранти на розслідування безкарності злочинів проти журналістів

Українські журналісти зможуть отримати гранти Європейського Союзу для розслідування фактів безкарності за злочини проти колег.

Про це повідомляє «Радіо Свобода» з посиланням на Національну спілку журналістів України, передає «Слово і Діло».

Конкурс на отримання грантів проводитимуть НСЖУ та ГО «Інститут розвитку регіональної преси».

«Ми не відчуваємо прогресу в розслідуваннях злочинів проти журналістів. Сотні випадків побиття журналістів так і «спустилися на гальмах» ще з часів Майдану. Та навіть зараз, у мирний час, дуже багато колег зазнають фізичного насильства, агресії, нападів і переслідувань. А відповідної адекватної реакції влади й правоохоронних органів немає. На жаль, і самі колеги приділяють мало уваги цій темі. Але ми в НСЖУ переконані, що вона має постійно бути в полі зору, адже це дієвий інструмент боротьби з безкарністю», – заявив голова НСЖУ Сергій Томіленко.

«Підтримка тих колег, які будуть здійснювати розслідування на теми безкарності за злочини проти журналістів, приверне увагу влади, правоохоронних органів і суспільства загалом до цієї проблеми й допоможе в її подоланні», – зазначила виконавча директорка «Інституту розвитку регіональної преси» Ольга Труфанова.

Про умови участі в конкурсі грантів організатори обіцяють повідомити незабаром.

Проект реалізується в рамках програми «Антикорупційна ініциатива ЄС в Україні», яка фінансується Європейським Союзом і данським агентством із міжнародного розвитку DANIDA.

Нагадаємо, сьогодні, 20 липня, хода до роковин убивства журналіста Павла Шеремета від перехрестя вулиць Хмельницького та Франка дісталася будівлі Адміністрації президента, а згодом і Міністерства внутрішніх справ. Люди вимагали розкрити цей резонансний злочин.

Слідство, ґрунтуючись на низці факторів, вважає ймовірним російський слід у вбивстві журналіста Павла Шеремета, проте поки не має підозрюваних у цій справі.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО