Матіос розповів про схему розкрадання Клименком та суму збитків

До справи, за якою сьогодні проводять понад 150 обшуків, причетні дві компанії з управління активами та відомі особи.

Про це заявив головний військовий прокурор Анатолій Матіос під час прес-конференції у Києві, передає «Слово і Діло».

Він також зазначив, що через їхні схеми Україна зазнала збитків на 12 мільярдів доларів.

«Наголошую, що вкравши 12 мільярдів доларів за курсом 8, а це 96 сільярдів гривень, із бюджету України, Клименко таким чином вкрав у кожного українця, з тих 40 з лишком мільйонів українців, від немовляти до пенсіонера ... 300 доларів за курсом 8», – заявив Матіос.

«Нам доведеться досить довго разом із департаментами кіберполіції та департаментом економіки Нацполіції робити огляди цього всього, але ми переконані, що там будуть дуже знакові прізвища, транші й механізми», – заявив він.

«Ми знайшли унікальний європейський інструмент – компанію з управління активами. Ми довго не могли зрозуміти, як можна було вкрасти гроші, й потім якось легалізувати, щоб у мого колеги Горбатюка 2 роки не було запитань. Так от, компанія з управління активами зробила схему – майже легальну, практично досконалу – коли мільярд грошей у найактивніший період Революції Гідності був заведений у країну й працював до сьогодні!», – сказав Матіос.

Він не назвав «прізвища концесіонерів чи тих, хто скористався послугами цих двох компаній з управління активами, просто від «сім’ї» екс-президента, закінчуючи чинними правоохоронцями».

«Коли чинні правоохоронці – не буду називати нікого поки – отримують при курсі 8 гривень за долар по 6-7 мільйонів гривень дивідендів у певні періоди часу, то це точно викликає запитання», – зазначив головний військовий прокурор.

«Це була унікальна, швидка, але недоторканна схема легалізації коштів. У кожного українця за тільки встановленими нами збитками було вкрадено 300 доларів. Це ніби незначна сума, але перемножте на більш ніж 40 мільйонів живих українців – це просто жах. 12 мільярдів доларів – це підтверджені нами збитки», – заявив Матіос.

Також він анонсував низку затримань під час обшуків у рамках справи Клименка.

«За результатами цих обшуків будуть ухвалені рішення про затримання осіб, які до сьогодні обслуговують інтереси Клименка й продовжують легалізовувати його кошти», – сказав він.

Своєю чергою, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив: «Міністерство юстиції проводить низку заходів за вказівкою слідства й за рішенням суду з блокування цього майна, щоб «хвацькі хлопці» не встигли все це дискредитоване майно переписати на підставних осіб».

Раніше стало відомо, що Головна військова прокуратура разом із Національною поліцією провела низку обшуків у приміщеннях, які належать екс-міністру доходів і зборів Олександру Клименку. Генпрокуратура очікує, що газета «Вести» перестане виходити вже сьогодні.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО