«Ситник і компанія»: шантаж, показові жертви й імітація боротьби з корупцією

Кирило Молчановполітолог

В тому, що боротьба з корупцією в Україні є імітацією, суспільство переконується щодня. Спочатку всім розповідали про те, що для боротьби з корупцією потрібен окремий орган, і тоді все зрушить із мертвої точки. Довго проходив конкурс, відбір претендентів, у підсумку з'явився Ситник і НАБУ, але жодних значних зрушень у боротьбі з корупцією як не було, так і немає.

Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив політолог Кирило Молчанов, передає «Слово і Діло».

«Ішов час, але жодних зрушень у боротьбі з корупцією не відбувалося, НАБУ посилили антикорупційним прокурором Холодницьким, далі додали НАЗК, але результату все одно не було й немає», – констатує експерт.

Політолог зазначив, що зараз усе виглядає так, наче Ситник і компанія знайшли нових винних у власних невдачах – продажні суди.

«Крім того, апелюють на створенні спеціалізованого антикорупційного суду, а потім, напевно, заявлять про необхідність антикорупційних військ», – додає він.

«Загалом, як не крути, але в НАБУ нічого путнього не виходить: відзвітувати про обвинувальні вироки в судах не виходить, показників немає, підтримка в суспільстві падає. Що робити, окрім як імітувати бурхливу діяльність?», – міркує Молчанов.

Експерт вважає, що НАБУ, аби довести свою ефективність, шукає інші механізми, що видно зі справи Насірова.

«З Насірова намагаються вибити якісь потрібні свідчення в обмін на дозвіл провести лікування, фактично шантажуючи життям. Піти на шантаж щодо Насірова НАБУ змушує відсутність як такої доказової бази, та й грубі процесуальні порушення під час затримання. Судячи з того, як протікає ця справа, виникає версія, що для НАБУ потрібні показові жертви для виправдання свого існування, і паралельно є завдання розчистити крісло глави ДФС», – оцінює роботу антикорупційних структур Молчанов.

«Слово і Діло» зафіксувало 14 обіцянок директора НАБУ Артема Ситника, половину з яких він уже провалив.

Детальніше про роботу НАБУ читайте в матеріалі «Дворіччя НАБУ. Чи про таке ми мріяли?»

Також, за даними порталу, у керівника САП Назара Холодницького зафіксовано сім обіцянок. Загальний показник його відповідальності - 57%.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО