Відновлення після вибуху: жителі Балаклеї ремонтують будинки за власний рахунок

Через майже три місяці після серії вибухів на військовому арсеналі в Балаклії багато жителів міста продовжують чекати обіцяної допомоги у відновленні житла.

Про це повідомляє «Слово і Діло», посилаючись на Сьогодні.

Поки чиновники звітують про те, що ремонти здебільшого завершені, люди скаржаться на їх низьку якість.

У приватному будинку жительки Балаклеї Тетяни Шевченко від вибухів з'явилося багато тріщин, було пошкоджено дах, відпала внутрішня пластикова оббивка кухні.

«До нас приходили, зробили опис пошкоджень і обіцяли допомогти відремонтувати дах, але в результаті дали два листи шиферу і шість мішків цементу. Коли пішов дощ, дах почав протікати. Ремонт ми зробили самі. У сусіда ситуація ще гірша: були вибиті всі вікна, зруйновано дах. Свою покрівлю він теж відремонтував сам, і жодного вікна йому поки не поміняли. Люди чекають допомоги зараз, а їм кажуть, що вікна у вересні поставлять», - обурюється жінка.

У сім'ї Андрія Усатенко вибухи і пожежа зруйнували гараж, повністю знищили автомобіль, квартира залишилася без вікон, впала гіпсокартонна стіна, відпала плитка, а з дачного будиночка вибуховою хвилею знесло шифер. За словами чоловіка 6000 грн йому виділив благодійний фонд одного з депутатів облради, а за рахунок держави відновили тільки вікна в квартирі.

А ось жителі, будинки яких відновлюють, часто скаржаться на неякісний ремонт. Депутат облради Тетяна Бідняк, яка регулярно виїжджає в Балаклею, вже зафіксувала безліч фактів: незалатанние тріщини на стінах, свежесделанная стяжка з вибоїнами на покрівлі, пробитий цвяхами профнастил. Депутат додає, що не побачила в місті жодної покрівлі з утеплювачем, хоча за документами він є. За словами Бідняк, є випадки, коли будівельники, пропрацювавши якийсь час і не отримавши оплати, все кинули і пішли.

«Жителі кажуть, що краще б грошову компенсацію дали безпосередньо їм, вони б самі відремонтували будинки. Вартість робіт явно завищена, бригади роблять не завжди те, що потрібно. Майже три місяці минуло після трагедії, але на сьогоднішній день жодного закінченого і зданого будинку немає», - запевняє Тетяна Бідняк.

За словами депутата облради, люди, чиє житло не підлягає відновленню, як і раніше чекають компенсацій або інше житло і проживають в аварійних будинках.

Раніше повідомлялося, що міністр оборони України Степан Полторак в рамках робочої поїздки в Харківську область 4 травня нагородив 16 учасників ліквідації наслідків вибухів боєприпасів на 65-му арсеналі біля Балаклії.

Нагадаємо, 23 березня 2017 року народний депутат України Михайло Добкін заявив, що «Опозиційний блок» надасть допомогу постраждалим в результаті вибуху на складі боєприпасів в місті Балаклія Харківської області. Подивимося, чи зможе він виконати свою обіцянку.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО