У режимі вільної торгівлі з Канадою: що Україна може запропонувати потужній економіці

Андрій Новакекономіст

Чим ширшими стають наші торговельні зв'язки, тим краще це для української економіки, оскільки глобальна економіка зараз характеризується схильністю до ліберальних умов ведення бізнесу і торгівлі.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів голова Комітету економістів України Андрій Новак, оцінюючи інформацію про те, що Канада затвердила Угоду про вільну торгівлю з Україною.

«Країни, які сповідують ліберальні торговельні умови і мають відповідні угоди, в тому числі про ЗВТ, більш привабливі для інвесторів. Тому немає значення, з якими країнами, на яких континентах торгувати – це розширює потенціал не лише для торгівлі, але для інвестицій», - констатував Новак.

За його словами, канадському ринку українська економіка наразі може запропонувати сировинну продукцію або напівфабрикати.

«Обсяги нашої зовнішньої торгівлі з Канадою поки незначні, у в різні роки вони коливаються в межах 30-75 мільйонів доларів на рік. Це справді невеликі об'єми. Але ЗВТ може створити певний трамплін для торгівлі. Однак найважливіше, що це може дати поштовх для масштабних інвестицій канадських компаній в Україну», - пояснює економіст.

За його словами, канадських виробників Україна, перш за все, цікавить як плацдарм для розміщення виробництва товарів з подальшим їх продажем на ринку Євросоюзу через ЗВТ між Україною і ЄС.

«Україна не лише для Канади, але й для інших держав є потенційно перспективним торговельно-виробничим посередником для роботи на європейському ринку. Саме цей наш потенціал найбільш важливий. Хоча й сама по собі угода про ЗВТ стимулюватиме до взаємної торгівлі й залучення інвестицій», - резюмував Андрій Новак.

За словами прем'єра Володимира Гройсмана, до кінця 2017 року Україна і Ізраїль також планують завершити переговори щодо створення ЗВТ.

Рік тому прем'єр-міністр пообіцяв відродити національну економіку. Загальний показник рівня відповідальності Гройсмана – 57%. Як виконували обіцянки члени Кабміну протягом року – за посиланням.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО