СБУ перекрила поширення програм для перегляду російських пропагандистських каналів

Служба безпеки України перекрила поширення програм для SMART телевізорів, які дозволяли дивитися заблоковані російські пропагандистські телеканали.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на прес-службу відомства.

«Оперативники Управління СБУ в Харківській області встановили, що менеджмент однієї з розгалужених оптово-роздрібних мереж, яка реалізує побутову електротехніку, організував встановлення додаткового програмного забезпечення на SMART-телевізори. За додаткову плату покупцям пропонували "перепрошити" телевізор, щоб отримати можливість вільно переглядати телевізійні пропагандистські канали країни-агресора, заборонені Національною Радою з питань телебачення і радіомовлення України через загрозу національній безпеці», – розповіли в СБУ.

За даними відомства, вартість такої послуги становила 1,9 тисячі гривень.

Слідство з'ясувало, що розробка ПО велася українськими ІТ-фахівцями в Харкові, які також адміністрували сайти, на яких велася трансляція заборонених каналів. Хостинг ресурсів здійснював один з найбільших українських провайдерів.

Відкрито кримінальне провадження за ст. 110 КК України – «посягання на територіальну цілісність і недоторканність України», вирішується питання про кваліфікацію дій підозрюваних за іншими статтями.

Також в СБУ зазначили, що ведеться перевірка можливої причетності менеджменту торговельної мережі до ухилення від сплати податків і приховування реальних фінансово-економічних та облікових процесів компанії від контрольних органів.

Нагадаємо, 29 травня СБУ провела обшуки в офісах «Яндекс Україна» в Києві та Одесі.

16 травня указом Президента Петра Порошенка на три роки заборонили мовлення низки російських телеканалів, які вели кремлівську пропаганду.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО