Урядові перестановки: переформатування Кабміну і приховані загрози для АП

Віталій Куликполітичний експерт
Антон Крутьполітолог

Українські політологи припускають, що найближчим часом відбудеться переформатування деяких міністерств, а напруга між прем'єр–міністром Володимиром Гройсманом і президентською адміністрацією може зростати.

Про те, що крапку в політичних торгах може бути поставлено вже у червні, в коментарі «Слову і Ділу» сказав політолог, директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик.

«Поки політична криза, яка виявляється в протистоянні парламентських фракцій, «дна» ще не досягла», - зазначив Кулик. Він акцентував, що криза зійде нанівець, якщо депутати дійдуть згоди у питанні ухвалення законів, які імплементують пакет реформ, що на нього чекає від України Міжнародний валютний фонд.

Експерт припускає, що можуть відбутися зміни відразу за декількома напрямками і в низці міністерств.

«Ймовірне переформатування деяких міністерств, зміна їх керівництва. Приблизно на сім міністерств може чекати реформування: МінАПК, МОЗ, Міністерство палива й енергетики та інші, по НАК «Нафтогаз» є питання. Також може відбутися розмін між фракціями «Блоку Петра Порошенка» і «Народного фронту» по посадах омбудсмена і голови Рахункової палати. Не виключені зміни в правоохоронних органах, як того хоче Президент. Стоять питання по заступниках голови МВС Авакова, призначенню керівника Державної фіскальної служби. Якщо ці кадрові домовленості будуть досягнуті і реалізовані, в такому разі дострокових виборів 2017 року не буде», - міркує експерт.

Однак, за його словами, це не означає, що протиріччя між політичними гравцями повністю зникнуть.

«Збережеться ситуація «відкладених протиріч», - сказав Кулик.

Своєю чергою, політолог Антон Круть припустив, що вже невдовзі може зрости напруга між АП і прем'єр-міністром.

«Загострення між Банковою і Гройсманом ще не настільки явне: його примудряються приховувати від публіки, але воно буде посилюватися. Сама ситуація штовхає до цього. У нас так структурно побудована політична система: прем'єр рано чи пізно неминуче входить у конфлікт із президентом», - підкреслив експерт.

Додамо, два роки тому Президент України Петро Порошенко заявив, що в найближчі чотири роки в Україні не буде виборів.

Нагадаємо, напередодні «Слово і Діло» підбило підсумки третього року президентства Петра Порошенка. Дізнатися, скільки важливих обіцянок зі своєї передвиборної програми Президент виконав, а скільки - провалив, можна за посиланням.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО