ЗМІ: Трамп хоче замінити військові гранти для України на кредити

Президент США Дональд Трамп вніс свої пропозиції щодо бюджету, які включають заміну на кредити грантів на розвиток оборонної сфери низки країн, в тому числі України.

Про це повідомляє The Wall Street Journal з посиланням на американських чиновників, передає «Слово і Діло».

У разі затвердження Конгресом ці пропозиції вплинуть на допомогу десятку країн на суму до одного мільярда доларів.

Згідно з внутрішнім меморандумом Держдепу, на кредити може бути замінена безоплатна допомога Пакистану, Тунісу, Лівану, Україні, Колумбії, Філліпінам, В'єтнаму тощо.

Зазвичай Офіс Держдепу з військової допомоги отримує близько 6 мільярдів доларів на розподіл у якості військових грантів. У цю суму входить понад три мільярди доларів на Ізраїль, 350 мільйонів доларів – на Йорданію і близько 1,3 мільярда на Єгипет. Ці гранти в бюджеті 2018 року будуть збережені.

Безоплатну допомогу для багатьох інших країн буде перетворено на позики.

У Конгресі вважають, що такий крок призведе до посилення Росії та Китаю. У закритому меморандумі Держдепартаменту також говориться, що для України таке рішення може призвести до зниження можливостей у боротьбі з бойовиками Донбасу, яких контролює Росія.

Зазначимо, раніше США й Саудівська Аравія уклали оборонні контракти на 110 млрд доларів.

У свою чергу, один із засновників сервісу мікроблогів Twitter Еван Вільямс вибачився за те, що Дональд Трамп святкував перемогу під час президентських перегонів в США завдяки сервісу мікроблогів.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО