День пам'яті і примирення: як відзначали в різних містах України

Пам'ятні заходи з нагоди Дня пам'яті і примирення в 2017 році пройшли по всій Україні.

У Києві 8 травня відбулося відкриття фотовиставки «Четверте покоління» на території Національного музею історії України в Другій світовій війні, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на УНІАН.

Участь у заході взяв президент України Петро Порошенко, який анонсував конкурс проекту Меморіалу воїнам АТО. Також на відкритті фотовиставки були присутні ветерани Другої світової війни та учасники АТО на Донбасі.

У Львові представники обласної та міської влади, дипломатичного корпусу, громадськості поклали лампадки до Пам'ятного хреста на місці колишнього концентраційного табору «Шталаг-328». Після відбулася панахида та громадське віче, під час якого виступили представники влади та ветеранських громадських організацій.

Після виступів відбулася акція «Вінок пам'яті». Представники обласної та міської влади Львова, дипломатичного корпусу, громадськості вшанували пам'ять полеглих у роки Другої світової війни, жертв національно-визвольної боротьби і розмістили символічні маки на схилі біля меморіального хреста.

У Харкові з нагоди Дня пам'яті і примирення близько 3 тисяч громадян поклали квіти до Меморіалу Слави. Як повідомили у відділі комунікації ГУНП України в Харківській області, загиблих під час війни вшанували хвилиною мовчання і збройовим залпом. Військові пройшли урочистим маршем.

А в Кривому Розі вирішили не відходити від радянських традицій святкування Дня перемоги, влаштувавши невеликий парад військової техніки.

Також пам'ятні заходи до Дня пам'яті пройшли в Івано-Франківську, Дніпрі, Одесі та інших містах.

Зазначимо, що саме 8 травня 1945 року нацистська Німеччина оголосила про капітуляцію у Другій світовій війні. Україна відзначає цю пам'ятну дату разом з усім світом починаючи з 2015 року.

Під час відкриття фотовиставки «Четверте покоління» Президент України Петро Порошенко привітав українців з Днем пам'яті і примирення.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО